A-
A+

Rekordvinst trots rejäl inbromsning för Huawei

Tillväxten bromsade in för Huawei under 2020 jämfört med året före. Arkivbild.
Tillväxten bromsade in för Huawei under 2020 jämfört med året före. Arkivbild.
EkonomiTT

Kinesiska Huawei pekas ut som ett säkerhetshot och är under stor press globalt. Det har fått effekt på bolagets tillväxt som bromsade in rejält under 2020.

Annons

Annons

Teknologijätten Huawei, världsledande tillverkare av utrustning för 5G-nät, brukar vanligtvis redovisa en tvåsiffrig tillväxt. Men under 2020 ökade försäljningen med knappt 4 procent i det icke-börsnoterade bolaget. Året före ökade försäljningen med 19 procent och åren dessförinnan brukade det röra sig om 30 procents årlig tillväxt, enligt AFP.

Pandemin i kombination med att bolaget på flera håll i världen pekas ut som ett säkerhetshot slog mot tillväxten.

2020 var ett utmanande år för oss både globalt och i Sverige, säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, till TT.

Utpekat som hot

Men bolaget har varit under press sedan det svartlistades som ett säkerhetshot av USA under president Donald Trump.

Även bland annat svenska Säpo har pekat ut Huawei, och andra kinesiska aktörer, som ett potentiellt säkerhetshot, ett beslut som ledde till att Post- och telestyrelsen (PTS) i oktober förra året beslutade att utesluta Huawei från den svenska 5G-utbyggnaden.

Huawei, som är verksamt i 170 länder, förnekar bestämt att bolagets utrustning och personal används till spionage.

I Sverige ser vi att digitaliseringsinvesteringarna har gått ned en aning under 2020, de stora investeringarna har uteblivit. Men affären är fortsatt robust, säger Kenneth Fredriksen.

I april ska målet mellan Huawei och PTS avgöras i förvaltningsrätten. Huawei har stämt PTS för beslutet att utestänga bolaget från den svenska 5G-auktionen som efter några rättsliga vändor genomfördes tidigare i år.

Annons

Annons

Gjorde rekordvinst

Kenneth Fredriksen vill inte föregå domstolens beslut eller spekulera i vad det kommer betyda för Huawei om domstolen går på PTS linje.

Vi är trygga med att det svenska rättssystemet hanterar saken på ett rättvist sätt, säger han.

Men trots inbromsningen nådde försäljningsintäkterna en rekordnivå på 891,4 miljarder yuan, motsvarande omkring 1 183 miljarder kronor. Nettovinsten ökade under 2020 med 3,2 procent, jämfört med året före, till 64,6 miljarder yuan motsvarande omkring 86 miljarder kronor.

Vi har en bra tillväxt jämfört med året före även om den var något lägre än tidigare år, säger Kenneth Fredriksen.

"Vi har fortsatt att utveckla vår verksamhet vilket har lett till ett resultat som i stort ligger i linje med förväntningarna", säger Ken Hu, vice ordförande i Huawei, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!