Rekyl uppåt på Stockholmsbörsen

Börsen i Stockholm gick upp på tisdagen. Arkivbild.
Börsen i Stockholm gick upp på tisdagen. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen steg i tisdagens handel. Och rekylen efter föregående börsdags svartsyn var ganska rejäl: breda OMXS-index steg 1,0 procent. Även de ledande Europabörserna klättrade.

Annons

Annons

Annons

Annons

Samtidigt som den muterade virusvarianten, som först rapporterades från Storbritannien och som fått flera länder att stänga gränserna mot landet, oroar kommer positiva signaler. Dels att EU godkänt Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin, dels att USA:s kongress godkänt ytterligare ett massivt stödpaket.

Uppgången var bred. Byggjätten Skanska steg 3,7 procent, mest av storbolagen. Bolaget meddelade under morgonen att man säljer en andel av ett kontorskomplex i Seattle i USA för nära 6 miljarder kronor och att man inleder ett byggprojekt i London.

Även mätteknikkoncernen Hexagon hade en bra dag, plus 2,1 procent och följdes tätt i hälarna av tobaksbolaget Swedish Match med en uppgång på 2,0 procent.

29 av de 30 storbolagen på OMXS30-listan klättrade. Den enda som gick mot strömmen var läkemedelskoncernen Astra Zeneca, minus 0,8 procent.

På måndagen föll börsen med 1,8 procent – då det var minus även på de ledande Europabörserna. Nu är det i stället plus även på FTSE100-index i London, med 0,6 procent, på CAC40-index i Paris, plus 1,4 procent och på DAX-index i Frankfurt med 1,3 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons