A-
A+

Religiöst musikbolag nobbade homosexuell – stäms

En musikproducent avbokade en homosexuell artist utifrån sin egen religiösa tro. För detta stäms han nu av Diskrimineringsombudsmannen på 25 000 kronor. Arkivbild.
En musikproducent avbokade en homosexuell artist utifrån sin egen religiösa tro. För detta stäms han nu av Diskrimineringsombudsmannen på 25 000 kronor. Arkivbild.
MusikTT

Diskrimineringsombudsmannen (DO) väcker åtal mot ett företag i musikbranschen som avbokat en kund med hänvisning till hans sexuella läggning.

Annons

Annons

Företaget, baserat i Västsverige, erbjuder musiktjänster där kunder erbjuds att skriva och spela in musik tillsammans med företagets ägare. Den man vars talan DO nu för hade beställt en musiktjänst av företaget, men när ägaren fick klart för sig att kunden var homosexuell avbokades uppdraget.

Företaget har uppgett att avbokningen skedde då det inte är förenligt med ägarens kristna tro att samarbeta med en person som är homosexuell, skriver DO i ett pressmeddelande, som också uppmärksammats av Hallands Nyheter.

"Var och en har en självklar rätt till sin tro, men rättspraxis klargör att själva utövandet av den religiösa tron kan begränsas om utövandet kommer i konflikt med något av de diskrimineringsförbud som finns i diskrimineringslagen. Ett företag som erbjuder tjänster till allmänheten får därför inte med hänvisning till religion diskriminera mellan olika kunder som vänder sig till företaget", säger Johanna Fernlund, tillförordnad chef för DO:s processenhet, enligt pressmeddelandet.

DO begär nu att företaget ska betala 25 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen, och det blir nu upp till Varbergs tingsrätt att ta ställning till frågan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.