A-
A+

"Ren glädje" när Paris öppnar

'En känsla av frihet'. Så beskriver filmstudenten Lola Guilbaud (till höger) möjligheten att åter avnjuta en frukost på kafé. Här är hon tillsammans med Ines Piquet och Emma Hugon på kaféet Les Petites vid Place de la Contrescarpe i Paris.
"En känsla av frihet". Så beskriver filmstudenten Lola Guilbaud (till höger) möjligheten att åter avnjuta en frukost på kafé. Här är hon tillsammans med Ines Piquet och Emma Hugon på kaféet Les Petites vid Place de la Contrescarpe i Paris.
FrankrikeTT

Trots regn och snålblåst var det hög feststämning i luften när parisarna äntligen fick lov att njuta av sina älskade uteserveringar igen efter en över sex månader lång nedstängning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter en över sex månader lång nedstängning på grund av pandemin kan parisarna åter nyttja uteserveringarna. Här det välbesökta kaféet Les Petites på vänstra Seine-stranden i Paris.
Efter en över sex månader lång nedstängning på grund av pandemin kan parisarna åter nyttja uteserveringarna. Här det välbesökta kaféet Les Petites på vänstra Seine-stranden i Paris.
Restaurant Les 5:s ägare Alexandre Nguyen serverar gästerna.
Restaurant Les 5:s ägare Alexandre Nguyen serverar gästerna.
Fabianie Zoa-Tsama (till vänster) njuter av friheten på en uteservering i Paris.
Fabianie Zoa-Tsama (till vänster) njuter av friheten på en uteservering i Paris.

Aldrig har fransmännen varit utan sina uteserveringar så länge, och avsaknaden räknas rent allmänt som en av de jobbigaste sociala uppoffringarna de gjort under pandemin.

Flera uteserveringar i Paris utsattes redan på onsdagsmorgonen för folkstormning, där borden snabbt tog slut, och servitörerna fullständigt överöstes av kaffe- och croissantbeställningar efter en av de längsta pandeminedstängningarna i Europa.

Jag kommer att beta av tre serveringar i dag, på så vis kan jag vara säker på att jag verkligen maxat om de skulle behöva stänga ned igen i morgon, berättar den 27-åriga designern Laura Meyer för TT.

Kramas och skålas

På den historiska Parisgatan Rue Mouffetard, på vänstra Seine-stranden, var festen i full gång redan klockan 17. Jämfört med bara för en vecka sedan, då gatan låg tyst och ödelagd, är kontrasten näst intill dramatisk. Nu kramas det, skålas det och skrattas det. Ljudnivån stiger för varje minut som går.

Det är ju det här som är Paris, skrattar den 26-åriga hotellarbetaren Fabianie Zoa-Tsama som samlats med sitt kompisgäng på den folkliga ölbaren Bar 88.
Några av oss kom hit redan vid 15.30 för att vara säkra på att vi skulle få ett bord, säger hon och pekar ut mot folkvimlet som redan börjat spilla ut på gatan. Barens personal pumpar ut öl likt maskiner för att förse dem som står och väntar på trottoaren med något att dricka.

Ett gäng universitetsstudenter berättar att de redan är inne på sin femte, ”eller var det sjätte?”, runda öl. Även om lektionerna börjar tidigt i morgon bitti, tänker de vara kvar tills stängning.

Det här är en dag att fira, säger de nästan i kör med varandra.

Annons

Annons

Restaurangbesök överst

Att fransmännen verkligen saknat sina uteserveringar är ingen överdrift. I en opinionsundersökning, utförd av Elabe-institutet på beställning av tv-kanalen BFMTV i början av maj, toppade restaurangbesök fransmännens önskelista om vad de helst ville göra när landets restriktioner så småningom hävdes. Så många som 49 procent angav restaurangbesök som sin allra första prioritering.

Högst uppe på Rue Mouffetarde, vid Place de la Contrescarpe, är det rena rama karnevalyran. De som inte lyckats få plats vid uteserveringarna som omringar torget, har köpt take-away drinkar och satt sig på marken i rondellen i mitten. TT:s reporter kan räkna till minst ett 70-tal personer bara i rondellen.

Längre ned på gatan, på bistron Restaurant Les 5 som har ett 20-tal bord uppställda, är det tjockt med folk. Även om ägaren Alexandre Nguyen under dagen varit rädd för att regnskurarna eventuellt skulle skrämma bort en del av hans klientel, är han inte längre orolig.

Det är helt galet, jag har till och med sett gäster sitta och äta upp sina hamburgare i lugn och ro fastän det regnade, skrattar han.

Sedan den 30 oktober i fjol har franska kaféer, restauranger och barer varit nedstängda för allt annat än matleveranser. Dagens återöppnande av uteserveringar – samt teatrar, museer och biografer – är en del av Frankrikes andra etapp i att gradvis häva sina restriktioner. På onsdagen förkortas även det franska utegångsförbudet till att gälla från klockan 21 på kvällen i stället för klockan 19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss