Republikanskt bakslag – drive in-röster räknas

En demonstrant håller upp ett plakat utanför domstolsbyggnaden i Houston, Texas.
En demonstrant håller upp ett plakat utanför domstolsbyggnaden i Houston, Texas.
USATT-Reuters

I Texas får 127 000 drive in-röster räknas trots republikanska protester, slår en domare fast. Även i Nevada lider Republikanerna nederlag i domstol om valprocessen.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Flera konservativa politiker hade lämnat in en stämning om att underkänna beslutet att tillåta drive in-röstning på ett tiotal platser i Houston, ett område där Demokraterna är starka i den annars traditionellt republikanska delstaten Texas. Möjligheten att rösta utan att lämna sin bil infördes för att minska risken för smittspridning under coronapandemin.

Högsta domstolen i Texas har tidigare avslagit liknande försök från bland andra Republikanska partiet i delstaten att stoppa drive in-röstningen.

Många rättstvister

Hundratals liknande tvister om valprocessen har hamnat i domstol inför valet i USA. Demokraterna har generellt försökt underlätta poströstning och andra alternativ till att infinna sig personligen i vallokalen medan president Donald Trump och Republikanerna har varnat för riskerna för valfusk.

En annan tvist avgjordes på måndagen i Nevada, där en en domare slår fast att rösträkningen i Las Vegas har gått rätt till. Domen är ett bakslag för Republikanerna som velat få proceduren underkänd.

Annons

Annons

Hittar inga fel

Protesterna lämnade in av Trumpkampanjen, Republikanska partiet i Nevada och en enskild väljare den 23 oktober. De hävdade att rösträkningen omgärdades av en rad problem. Bland annat ska valobservatörer inte ha kunnat övervaka proceduren och röstsedlar ska ha hanterats på ett olämpligt sätt. Men domare James Wilson slår fast att de klagande inte kunnat visa att hanteringen har inneburit eller kommer att leda till felaktigheter i rösträkningen.

Protesterna gällde Clark county, delstatens största county där staden Las Vegas ligger. President Donald Trump ligger efter Demokraternas kandidat Joe Biden i Nevada, en av ett tiotal vågmästarstater som kan avgöra tisdagens presidentval.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons