Resebolaget står för resenärernas coronatest

Tui har beslutat att betala för resenärers coronatester före avresan. Arkivbild.
Tui har beslutat att betala för resenärers coronatester före avresan. Arkivbild.
EkonomiTT

Researrangören Tui kommer att fortsätta erbjuda resor till Grekland. Samtidigt står de för kostnaderna när resenärer gör ett coronatest.

Annons

Annons

Vi har hittat en samarbetspartner i Sverige som kommer att utföra testerna här, men vem den partnern är kan jag inte säga ännu, säger Tommy Serban, kommersiell chef vid Tui.

Från och med den 17 augusti kräver Grekland att alla besökande svenskar visar ett negativt coronatest innan de släpps in i landet. Testet får inte vara mer än tre dygn gammalt.

Resenärerna tar testet 72 timmar före avresa och vi har hand om kontakten med de som utför testerna. Tui kommer att stå för hela kostnaden, vilket vi inte behöver göra. Vi känner att med så kort framförhållning, så låter vi inte resenärerna betala för det, säger Tommy Serban.

"Kan boka om sin resa"

TT: Men hur säkert är det att åka till Grekland på det här sättet, kan inte reglerna plötsligt ändras?

Jag tycker att det är säkert, annars skulle vi inte göra det. Vi har tät kontakt med myndigheterna i Grekland och med svenska utrikesdepartementet. Givetvis följer vi också alla rekommendationer som krävs.

TT: Vad gör ni om en resenär gör ett test och det visar sig att personen är smittad?

Då kan man boka om sin resa, säger Serban.

Första resan med Tui till Grekland går i slutet på nästa vecka.

Vi kommer att kontakta alla våra resenärer innan dess och ge dem all nödvändig information om det här, säger Tommy Serban.

Annons

Annons

Apollo vill gå samma väg

Apollos plan är att försöka gå samma väg som Tui, genom att anlita en samarbetspartner som kan utföra provtagningen av resenärerna på Apollos bekostnad.

Vi tittar på möjligheten att göra provtagningen på ett sätt som är väsentligt mycket billigare och smidigare än att privatpersonerna gör det själva, och förhoppningen är att det ska vara klart inom kort, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo.

Att kunna erbjuda provtagning ses som en långsiktig lösning om det skulle vara så att fler länder inför samma typ av krav.

Men måndagens avgång till Grekland ställs in och resenärerna får pengarna tillbaka. Detta på grund av att Apollo inte vill kräva att resenärerna själva står för provtagning och provtagningskostnader med så kort varsel.

Vi kommer att löpande utvärdera avgångarna, utifrån om kravet om provtagning kvarstår eller om vi hunnit hitta en samarbetspartner som kan genomföra testerna, säger Smith.

Ving ställer in resor

I torsdags kom Ving med beskedet att de ställer in alla resor till Grekland från och med måndag och fram till i början av oktober. Omkring 3 000 av deras kunder drabbas.

­– Vi har sett över premisserna och ställt frågan: är det rimligt att planera resor till Grekland i sommar? Nej, är vår bedömning, sade Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving, till TT då.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons