A-
A+

Restaurang vägrade servera kvinna i rullstol

En kvinna i rullstol vägrades beställa vin, nu fälls restaurangen för diskriminering. Arkivbild.
En kvinna i rullstol vägrades beställa vin, nu fälls restaurangen för diskriminering. Arkivbild.
BrottTT

En kvinna med funktionsnedsättning diskriminerades då hon nekades vin på en restaurang i södra Stockholm, enligt en dom i Solna tingsrätt.

Annons

Annons

Avvärjande handsignaler och huvudskakningar. Det var svaren en kvinna i rullstol fick när hon försökte beställa ett glas vin en eftermiddag i mars 2018, skriver Diskrimineringsombudsmannen (DO) i ett pressmeddelande.

Efter att flera gånger ha försökt beställa utan framgång bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. När hon inte fick någon förklaring till nekandet lämnade kvinnan, som var nykter vid tillfället, restaurangen.

Enligt Solna tingsrätt har DO med sin bevisning visat på omständigheter som ger anledning att anta att det har varit fråga om diskriminering. Enligt tingsrätten har inte heller restaurangen kunnat visa att den inte har diskriminerat kvinnan.

"Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar" skriver Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i pressmeddelandet.

Restaurangen ska nu betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Domen kan komma att överklagas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!