A-
A+

Restriktioner slopas – normal vardag i sikte

Uppmaningar om att hålla avstånd kommer att vara kvar. Men de flesta restriktioner kommer slopas i slutet av månaden.
Uppmaningar om att hålla avstånd kommer att vara kvar. Men de flesta restriktioner kommer slopas i slutet av månaden.
CoronavirusetTT

Om tre veckor slopas nästan alla dagens coronarestriktioner.

Publiktaken tas bort för kultur- och idrottsevenemang. Rådet att jobba hemma försvinner och restauranger kan ha öppet längre. Och så blir det grönt ljus för dans på nattklubbar.

Annons

Annons

Redan i slutet av månaden kan vi ha fulla salonger och läktare, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Restriktionerna tas bort den 29 september, i enlighet med regeringens avvecklingsplan.

Vår utgångspunkt har hela tiden varit att restriktionerna ska hävas så snart det är möjligt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Slopade deltagartak

Steg 4 i regeringens plan innebär att deltagartaken för konserter, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar slopas. Det gäller också deltagartak för privata sammankomster i hyrda lokaler.

För restauranger försvinner bland annat särskilda regler för öppettider och hur stora sällskap som kan serveras.

Även rekommendationen att jobba hemifrån om det är möjligt tas bort den 29 september.

Restriktionerna kan inte motiveras ur ett folkhälsoperspektiv, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
De besked vi lämnar i dag innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt efter den 29 september. För ovaccinerade gäller att de även fortsättningsvis riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom, och det kommer att vara ett bekymmer när vardagslivet kommer att återgå mer till det normala.

Hans uppmaning är därför att människor ska vaccinera sig.

Annons

Annons

Vaccinpass

När deltagartaken försvinner blir behovet av vaccinpass på kultur- och idrottsevenemang mindre. Men regeringen har ändå tagit fram förslag på vaccinbevis för att de ska kunna användas under en övergångsperiod om det behövs– och då för riktigt stora evenemang med fler än 15 000 personer i publiken.

Jag vill verkligen understryka att tanken inte är att de ska behöva användas, det har beretts för att vi ska ha en beredskap, säger Lena Hallengren.

I regeringens avvecklingsplan anges ett antal parametrar som ska vara uppfyllda för att restriktioner ska kunna tas bort, bland annat antal nya smittofall och inlagda på sjukhusens intensivvårdsavdelningar. De faktorerna är inte uppfyllda i dag, och ändå tas restriktionerna bort.

De nivåerna var väldigt upphängda på ett läge där vi förutsatte att vi skulle komma upp till 70 procents vaccinationstäckning. När vi nu är uppe i 80 procents vaccinationstäckning så ser vi en mer återhållande faktor på sjukvården, säger Carlson.

Han tror inte att olika restriktioner gör någon större skillnad när så många vaccinerat sig.

Vi måste lära oss att leva med att den här sjukdomen finns här. Den kommer att ta ett utrymme i sjukvården, men genom att försöka få fler och fler att vaccinera sig så tror vi att det kan hanteras, säger han.

Inget datum för sista steget

Det som återstår av restriktioner efter den 29 september – steg 5 – handlar till exempel om att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och ha god handhygien.

Steg 5 är nog ett läge som kan ligga kvar ett tag tills vi ser hur det utvecklas, och när vi har så här stora grupper som är ovaccinerade, säger Johan Carlson.

Därför finns inget datum eller månad satt för när steg 5 kan tas bort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!