A-
A+

Restriktioner vid resor införs 28 december

Krav på negativt covidtest vid inresa och sittplats vid kollektivtrafikresor över 15 mil införs den 28 december, meddelar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Krav på negativt covidtest vid inresa och sittplats vid kollektivtrafikresor över 15 mil införs den 28 december, meddelar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Krav på negativt covidtest vid inresa och sittplats vid kollektivtrafikresor över 15 mil införs den 28 december, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Kravet på sitt- eller sovplats vid långväga kollektivtrafik var först tänkt att gälla från julafton. Här är de föreskrifter som börjar gälla för resor den 28 december:

Krav på test vid inresa: Utländska medborgare ska kunna visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-infektion vid ankomst till Sverige, oavsett vilket land de kommer ifrån.

Test som godtas för inresa är antigen-, PCR- eller NAAT-test (nukleinsyreamplifierings-tester).

Detta gäller för dem som är tolv år eller äldre. Testet ska vara utfört inom 48 timmar före ankomst till Sverige.

Reseintyget ska innehålla namn och födelsedatum på den som har testats, datum och tidpunkt för provtagningstillfället, sjukdom eller smittämne (covid-19, sars-cov-2 eller en av dess varianter), vilket sorts test som har använts, det negativa testresultatet, namn och adress till intygsutfärdaren eller laboratoriet som har utfört testet.

Intyget kan vara skrivet på svenska, danska, norska, engelska eller franska.

Särskilda regler gäller för utländska medborgare som reser in till Sverige från tredje land samt arbetspendlare och studenter som pendlar.

Nya regler införs för den som bedriver eller organiserar kollektivtrafik med buss eller tåg med en linjesträckning över 15 mil. Den ansvarige ska så långt det är möjligt säkerställa att varje passagerare har tillgång till en sittplats eller motsvarande sovplats, uppger Folkhälsomyndigheten.

Företag som driver kollektivtrafik ska utöver detta vidta smittskyddsåtgärder som att informera passagerarna om hur smittspridning kan undvikas, skriftligen dokumentera åtgärderna och säkerställa att personalen får adekvat information om åtgärderna. De ska också hålla sig informerade om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vilka som omfattas av kravet på covidtest.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.