A-
A+

Restriktionerna som förändrade Sverige

Snart kanske avstånden kan krympa. Arkivbild.
Snart kanske avstånden kan krympa. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Flera lättnader i pandemireglerna är utlovade från den 1 juni och regeringen väntas snart presentera sin plan för ytterligare lättnader.

Så här har restriktionerna sett ut det senaste året – från maxtak på 500 till stopp för alkoholförsäljning och sällskap på mer än fyra.

Annons

Annons

Annons

Annons

11 mars 2020: Regeringen stoppar publika evenemang med fler än 500 personer.

29 mars: Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer förbjuds.

Allmänna sammankomster innebär demonstrationer, föreläsningar eller föredrag, religiösa sammankomster så som gudstjänster, bio, teaterföreställningar, konserter och andra samlingar där mötesfriheten utövas.

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar omfattas inte och inte heller gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcentrum och liknande.

1 november: Sittande publik på högst 300 personer tillåts på teaterföreställningar, konserter, filmvisningar, religiösa sammankomster och sportevenemang – men med högst två personer i varje sällskap. Nattklubbar får skärpta restriktioner med återinfört maxtak på 50 personer.

24 november: Deltagartaket för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks till åtta personer. Undantag görs för begravningar där gränsen är 20 personer.

24 december: Maxantalet för sällskap på restauranger sänks från åtta till fyra personer och alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20.

10 januari 2021: Regeringens tillfälliga pandemilag börjar gälla. Varje besökare i butiker och gym ska ha minst tio kvadratmeter för att kunna hålla avstånd. Det blir obligatoriskt att beräkna maxantalet och skylta med hur stort det får vara. Ett maxtak för privata fester i hyrd lokal sätts till åtta personer.

1 mars: Alla serveringsställen måste stänga senast 20.30 oavsett om de har alkoholtillstånd eller inte. Det får bara vara en person per sällskap på serveringsställen som utgör en del av en handelsplats, det vill säga köpcentrum, gallerior och större varuhus.

6 mars: Maxtak för 500 kunder i stora butiker och varuhus införs.

25 mars: Nya riktlinjer för museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar träder i kraft. Maxantalet besökare beräknas på 20 kvadratmeter per person, utom för konsthallar och museer där man räknar med 10 kvadratmeter per person.

31 mars: Restriktionerna förlängs till den 3 maj.

22 april: Regeringen meddelar att lättnader av restriktionerna tidigast kan införas den 17 maj.

29 april: Regeringen meddelar att man tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort restriktionerna. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer för när och hur Sverige ska återgå till en mer normal situation.

12 maj: Smittspridningen är fortfarande för hög för att det ska gå att lätta på restriktionerna redan den 17 maj, meddelar statsminister Stefan Löfven.

I stället ska lättnaderna träda i kraft den 1 juni. Då kan konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang, demonstrationer och religiösa möten ta emot större publik och krogar ha öppet till 22.30.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss