A-
A+

Rheborg: Vi behöver barnslig fantasi

Maja Rung och Johan Rheborg som Penny och Kenny Starfighter i 'Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka'. Pressbild.
Maja Rung och Johan Rheborg som Penny och Kenny Starfighter i "Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka". Pressbild.
NöjeTT

Kenny Starfighter är tillbaka. 25 år efter första säsongen spelar Johan Rheborg återigen galaxhjälten med den karaktäristiska hockeyfrillan.

Så fort jag fick på mig kläderna så var han tillbaka, säger han.

Annons

Annons

Johan Rheborg gillar rekvisitan i 'Kenny Starfighter'. Arkivbild.
Johan Rheborg gillar rekvisitan i "Kenny Starfighter". Arkivbild.

Första gången rymdhjälten Kenny Starfighter dök upp i rutan var 1997. I sex avsnitt fick tittarna se Johan Rheborg i hockeyfrisyr och med löständer bekämpa den ondskefulla fienden Doktor Deo.

Nu är SVT-serien tillbaka med en helt ny säsong: "Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka". Och att gå in i Kenny-rollen igen efter alla år var lättare än Johan Rheborg trott.

Jag trodde kanske att det skulle vara lite svårare, men så fort jag fick på mig kläderna så var han tillbaka. Jag var lite orolig att den barnsliga stilen hade försvunnit, men den fanns kvar, säger han.

Lekfullt

I den nya säsongen gör även en ny figur entré. Maja Rung spelar Penny Starfighter, Kennys kusin som också hon är galaxhjälte och rymdpolis.

Det var jättekul men ganska nervöst att komma in i ett koncept som redan var etablerat. Men allt var så lekfullt och tillåtande så det kändes ganska snabbt som att det var okej att jag kom med mina egna tankar. Det var väldigt lustfyllt och lekfullt, säger hon.

Penny Starfighter är ett välkommet nytillskott i serien, menar Johan Rheborg:

Jag gillar också att man för in en ny generation i "Kenny Starfighter" så att det inte blir exakt samma sak igen, säger han.

Att den första säsongen av "Kenny Starfighter" har fått kultstatus tror Johan Rheborg bland annat beror på att man slitit hårt för att få till rätt ton.

Vi var yngre då och hade väldigt höga ambitioner och drömmar. Vi hade en vision om en annorlunda tv-serie och det var ganska svettiga diskussioner med producenter som inte fattade vad vi skulle göra. Vi var så otroligt "comittade" till formen, säger han.

Annons

Annons

Barnslig fantasi

En annan förklaring till succén är lekfullheten och fantasin, säger Rheborg:

Jag gillar att den är så fantasifylld. Jag är till exempel väldigt förtjust i rekvisitan, det är sådant man kan göra hemma själv nästan. Den typen av barnslig fantasi tycker jag är underbar att få bjuda på, för det behöver vi.

TT: Kan det bli en tredje säsong?

Man ska aldrig säga aldrig. Om folk vill se det och Calle (Åstrand, seriens regissör, reds anm) ringer så sätter jag in tänderna, drar på mig hjälmen, och kommer!

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.