Riksåklagaren: Vi riskerar bli en flaskhals

Riksåklagare Petra Lundh. Arkivbild.
Riksåklagare Petra Lundh. Arkivbild.
PolitikTT

Inga åklagare kommer att sägas upp, meddelar riksåklagaren Petra Lundh efter beskedet att myndigheten inte får de pengar man begärt i höstbudgeten.

Men klart är att myndigheten kommer att skalas ned utan tillskott.

Det skulle kunna innebära att vi blir en flaskhals i systemet, säger Petra Lundh.

Annons

Annons

I Åklagarmyndighetens prognos över kostnader de kommande åren varnar man för att personalstyrkan kan behöva minskas med ett hundratal åklagare fram till och med 2023 om inte ytterligare anslag tillkommer. I budgetpropositionen aviserades sedan ett lägre anslag till Åklagarmyndigheten än vad myndigheten hade begärt.

Det har bland annat fått Fackförbundet Akavia att varna för att myndigheten kan tvingas säga upp ett hundratal åklagare, men så långt ska det inte behöva gå, menar riksåklagare Petra Lundh.

Nästa år kommer vi klara det eftersom vi har överskott i år. Men sedan, 2022–2023 kommer vi att behöva dra ner om vi ska ha en budget i balans.

Minskade kostnader i år

Ett skäl till att man lyckas hantera ekonomin under 2021 är enligt myndigheten att pandemin inneburit minskade kostnader i form av inställda utbildningar.

För att lösa ekonomin åren därefter kan myndigheten i stället för uppsägningar tvingas bli färre på sikt genom att varken rekrytera eller nyanställa när personer går i pension eller slutar, säger Petra Lundh.

Både statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) förklarade att man inte mötte myndighetens äskande eftersom de haft överskott de senaste åren.

Men riksåklagaren tycker att myndigheten har varit så tydlig som de kan vara med hur behoven ser ut.

Vi gick i och för sig med ett överskott förra året, men det var ganska lite i sammanhanget, och då ska man ha klart för sig att vi fick väldigt mycket pengar 2019 och även för i år, säger hon.
Sedan fick vi ett medskick från riksdagen att vi skulle förstärka och få en ändamålsenlig bemanning. Men det tar tid att rekrytera. Vi har under de senaste två åren rekryterat nästan 200 åklagare, men med pensionsavgångar och personalomsättning inräknat så har vi bara ökat med runt 70–75.

Annons

Annons

Överskottet räcker inte

I dag finns runt 1 030 åklagare på myndigheten, men önskan på sikt är att öka till upp emot 1 200, enligt Lundh.

Överskottet kommer dock inte räcka för att fortsätta satsa, säger hon.

Nej, det gör det inte. Men som sagt var, vi kommer att klara oss nästa år. Men sedan blir det värre om vi inte får några tillskott.

Kommer inga nya anslag blir det i stället nedskärningar.

Det skulle kunna innebära att vi blir en flaskhals i systemet, om polisen levererar en massa till oss och vi inte kan ta hand om det. Och det blir ju kontraproduktivt när det gäller kriminalpolitiken, när man nu försöker vidta en mängd andra åtgärder.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons