Riksdagen vill inte sänka försörjningskrav

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ska ge besked om lägre försörjningkrav för ensamkommand eunga som studerar på gymnasiet. Arkivbild
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ska ge besked om lägre försörjningkrav för ensamkommand eunga som studerar på gymnasiet. Arkivbild
PolitikTT

Riksdagen uppmanar regeringen att backa från sänkta försörjningskrav.

Sänkningen skulle göra det lättare att få stanna för unga med asylavslag som studerat på gymnasiet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med röstsiffrorna 30–23 beslutade riksdagen att uppmana regeringen att avstå från aviserade lättnad för ensamkommande som studerat på gymnasiet.

Uppmaningen gäller en förordning som skulle ha trätt i kraft den 3 december.

Regeringen fattar självt beslut om förordningar, men den har ändå avvaktat med att låta förordningen träda i kraft i väntat på riksdagens beslut.

Ett besked från regeringen om vad som nu händer väntas under eftermiddagen.

Förordningen skulle innebära att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. För närvarande är kravet två år.

Den nya tillfälliga gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 600 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

Av dessa har 7 393 personer ansökt om förlängt tillstånd och 5 926 personer beviljats förlängda tillfälliga tillstånd för fortsatta studier.

72 personer har beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning.

706 personer har fått avslag på sin förlängningsansökan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons