A-
A+

Riksdagsnej till EU-taxonomi för hållbarhet

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson begär tillsammans med C, KD, och SD att regeringen säger nej till EU-förslaget om klassning av hållbara investeringar. Arkivbild.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson begär tillsammans med C, KD, och SD att regeringen säger nej till EU-förslaget om klassning av hållbara investeringar. Arkivbild.
EkonomiTT

En majoritet i riksdagen kräver att regeringen ska rösta nej till EU-kommissionens förslag om klassning av hållbara investeringar, taxonomin.

Det skadar möjligheterna för svensk vattenkraft och skogsbruk att få kapital till investeringar, anser M, C, SD och KD.

Annons

Annons

Sverige bör rösta nej och motverka förslaget. Vi ser så pass stora risker för framför allt skogsbruket, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Han kommenterar efter att riksdagens finansutskott har slagit fast vad regeringen ska driva för linje i den fortsatta behandlingen av det förslag till delegerad akt som EU-kommissionen lade fram tidigare i år. I höst ska den behandlas av medlemsländerna i EU:s ministerråd, som bara kan anta eller förkasta hela akten. De kan inte ändra i detaljer.

Bedömningen nu är att rådet kommer att godkänna förslaget, det finns inte tillräckligt många länder som är emot. De kritiska länderna är i minoritet.

Förlorar kapital

Det här förslaget tillvaratar inte svenska intressen, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Om inte svensk vattenkraft eller skogsbruk klassas som hållbart, eller att det blir väldigt krångligt att få det att klassas som hållbart, kommer kapitalet att gå till andra investeringar, säger Svantesson.

Hon hävdar att regeringen helt har misslyckats med att påverka förslaget i rimlig riktning hittills, inte minst inför det att EU-kommissionen lade fram sitt slutförslag. Nu är det dags att säga nej.

Annons

Annons

Slag i luften

Åsa Westlund, socialdemokrat och ordförande i finansutskottet, anser att M, C, KD och SD är fel ute.

Det är ett slag i luften. Det riskerar Sveriges möjligheter att påverka bättre villkor för svensk skogsindustri, säger Westlund.

Hon hävdar att det förslag som nu finns är bättre än det som fanns från början, vilket hon ser som en effekt av att regeringen har lyckats påverka det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!