Riksrättsanklagelse framlagd i kongressen

Nancy Pelosi, demokrat och talman i USA:s representanthus.
Nancy Pelosi, demokrat och talman i USA:s representanthus.
USATT

Riksrättsanklagelserna mot USA:s president Donald Trump om anstiftan till uppror har formellt presenterats av Demokraterna i representanthuset.

Tillräckligt många ledamöter ställer sig nu bakom anklagelsepunkterna för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Annons

Annons

Annons

Annons

USA:s republikanske vicepresident Mike Pence och representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi när kongressen i torsdags återupptog sitt arbete efter attacken.
USA:s republikanske vicepresident Mike Pence och representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi när kongressen i torsdags återupptog sitt arbete efter attacken.
Anhängare till president Donald Trump vid stormningen av USA:s kongress i onsdags.
Anhängare till president Donald Trump vid stormningen av USA:s kongress i onsdags.

Kongressen blev åter spelplats för den närmast osannolika utvecklingen i Kapitolium den senaste veckan.

En omröstning om att inleda rättsprocessen lär ske på onsdag enligt talman Nancy Pelosi. Om inte Trump avsätts av den egna regeringen innan dess.

Demokraterna, ledda av Pelosi, styr händelseförloppet. Målet är att pressa vicepresident Mike Pence att åberopa det 25:e tillägget och avsätta Trump genom att förklara honom oförmögen att sköta sitt ämbete.

Tillägget har aldrig tidigare använts för att tvinga bort en president.

Kravet på Pence lades fram i representanthuset på måndagen. Det röstades ned i en muntlig omröstning där de mest högljudda vinner, vilket republikanerna såg till att vara.

Nytt försök görs på tisdagen, men då genom formell röstning om den tänkta proceduren följs. Sedan har talman Pelosi och Demokraternas gruppledare i representanthuset, Jim Clyburn, sagt att Pence har ett dygn på sig att agera.

En andra riksrätt

Annars följer en ny omröstning på onsdag. Då läggs åtalspunkten "anstiftan till uppror" fram efter Trumpanhängarnas stormning av Kapitolium. Därmed kan Trump ställas inför riksrätt en andra gång.

Demokraterna har säkrat det stöd i representanthuset som krävs för att inleda ett riksrättsåtal. Minst 218 ledamöter ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, skriver Politico med hänvisning till en rådgivare i kongressen som deltar i riksrättsarbetet.

Partipiskan Clyburn antyder att ett riksrättsåtal mot Trump skickas över till senaten – som fungerar jury i riksrätten – först 100 dagar efter det att Joe Biden tillträtt. Annars kan processen paralysera Bidens möjlighet att leda landet. Samtliga nya ministrar måste till exempel godkännas av senaten.

Biden i sin tur föreslår att senaten delar upp sitt arbete i halva dagar: en halvdag för riksrätt och en för att godkänna ministrar.

Vicepresident Pence har varit påfallande tyst de senaste dagarna, han uppges inte ha pratat med president Trump efter våldsamheterna i onsdags.

Annons

Annons

Stormade Kapitolium

Pence och hans familj var i kongressen då tusentals Trumpanhängare, många av dem beväpnade, stormade byggnaden under fastställandet av demokraten Joe Bidens valseger, medan den underdimensionerade polisstyrkan i sista stund förde vicepresidenten och andra toppolitiker i säkerhet.

Kort dessförinnan hade Trump hållit ett politiskt massmöte i närheten där han upprepade ogrundade påståenden om valfusk och sade att han aldrig kommer erkänna sig besegrad. Han uppmanade även sina anhängare att gå till Kapitolium.

Många tog honom på orden. Vid stormningen miste fem personer livet, däribland en polis som brutalt slogs ihjäl.

Aldrig tidigare har en amerikansk president ställts inför riksrätt två gånger under en mandatperiod.

I december 2019 väcktes ett riksrättsåtal baserat på uppgifter om att Trump pressat Ukrainas president att gräva fram smutsiga detaljer om den dåvarande presidentaspiranten Joe Bidens son. Trump frikändes då i senaten, som de senaste åren kontrollerats av hans partikamrater i Republikanerna.

Joe Biden tillträder den 20 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons