Riksrättsprocess mot Perus president inledd

Perus president Martín Vizcarra.
Perus president Martín Vizcarra.
PeruTT-AFP-Reuters

Annons

Annons

Riksrättsprocessen mot Perus president Martín Vizcarra har inletts. Han anklagas bland annat för att ha försökt hindra en utredning av kritiserade regeringskontrakt med en sångare.

Kongressens sammanträde öppnades på fredagen av talmannen Manuel Marino, som i fall av Vizcarras avsättande tar över presidentposten. Vizcarra har tidigare anklagat talmannen för att ligga bakom en konspiration för att få honom avsatt.

Vid sammanträdet, där runt 130 ledamöter medverkar, kommer Vizcarra att ges möjlighet att försvara sig innan ledamöterna diskuterar frågan och eventuellt fattar beslut om att avsätta presidenten.

Analytiker tror att hans politiska motståndare kan få det svårt att få bort Vizcarra då 87 röster krävs i kongressen med totalt 130 ledamöter. Perus oppositionsledare Keiko Fujimori har medgett att hon inte tror att det finns tillräckliga grunder för att avsätta Vizcarra.

De fyra senaste presidenterna före Vizcarra har alla utretts för korruption. Vizcarra tillträdde presidentposten 2018, då efter att Pedro Pablo Kuczynski kopplats till illegala utbetalningar från den brasilianska byggjätten Odebrecht.

Det folkliga stödet för Vizcarra tycks vara fortsatt högt. I en opinionsundersökning från Ipsos svarar åtta av tio att de vill att han fortsätter mandatperioden ut.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons