Ringrostig Lustig: "Kunde varit lättare motstånd"

Mikael Lustig.
Mikael Lustig.
FotbollTT

Senaste matchen från start var den 20 februari. Sedan lamslog coronaviruset fotbollen och under tiden gick Mikael Lustig från uppskattad till utfryst i den belgiska klubben Gent.

Nu är han tillbaka på Friends arena – och det i dubbel bemärkelse.

Men är han landslagsmässig?

Svårt att säga, men jag krigar på, säger han.

Annons

Annons

Krisande AIK slog till med ett kontrakt till och med den 31 juli nästa år, högerbacken tog sig ur knipan i Gent, den som blivit ohållbar.

Ett 28 minuter långt inhopp mot Häcken i den senaste allsvenska omgången. Mer tävlingsfotboll än så har han inte i kroppen när det drar ihop sig till Nations League och matcherna mot Frankrike (lördag) och Portugal (tisdag). Alldeles för lite för att han ska känna sig bekväm.

Om jag är en 90-minutersspelare är svårt att säga eftersom min senaste match var för ett halvår sedan, men jag krigar på. Fysiskt sett ska jag vara där och förhoppningsvis får jag en start under den här samlingen, säger 33-åringen.

Hur orolig är när man spelat så lite?

Nja, det ska mest bli kul att spela fotboll igen. Det kunde ha varit ett lättare motstånd, men det ska inte spela någon roll. Jag ser det mer som en utmaning.

Högt värderad

Med 82 landskamper är han en av de mest erfarna spelarna i truppen. Han är inne på sin tredje förbundskapten, men precis som föregångarna Lars Lagerbäck och Erik Hamrén har Janne Andersson värderat Lustig högt. De senaste fyra åren har han varit en grundbult i Anderssons försvarsvall.

Är han det fortfarande? Och är han det när det – som planerat – drar ihop sig till EM-slutspelet nästa sommar?

Om EM avgjorts i somras, som det var tänkt, hade Lustig troligen sällat sig till trion Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg och tackat för sig. Men han var den ende i den kvartetten som inte gick ut med att EM var slutpunkten på en lång och framgångsrik landslagskarriär.

Det stämmer. Jag hade inte tagit något beslut. Tanken var att ta ett snack med Janne före och efter EM och kolla hur hans planer var och känna hur min kropp var och hur min karriär såg ut. Nu blev det naturligt att satsa ett år till. När man kommer upp i en viss ålder försöker man ta ett år i taget. Jag ser fram emot EM, hoppas att jag är med där och sedan... jag skulle gärna spela i landslaget tills jag blir 38, men det vet man ju inte om det går.

Annons

Annons

Tuffare för Andersson

Förr eller senare kommer generationsväxlingen. För Janne Andersson är det en delikat uppgift som väntar. Ska han göra den nu, i tid inför EM? Eller håller spelare som Lustig över ännu ett mästerskap?

Lustigs svar på frågan hur förbundskaptenen ska agera:

Först och främst vill han spela bästa laget. Samtidigt har vi många yngre spelare som kommit på slutet och bör få chansen att visa upp sig. Jag tror att Janne har det tuffare nu än han haft på senare år, men det ser jag bara som positivt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons