A-
A+

Ripa och Olsson svenska fanbärare i Paralympics

Helene Ripa. Arkivbild.
Helene Ripa. Arkivbild.
FotbollTT

Precis som i OS blir det två svenska fanbärare i Paralympics i Tokyo.

Kanotisten Helene Ripa, 50, och tennisspelaren Stefan Olsson, 34, får hedersuppdraget att bära den svenska flaggan under invigningen.

"Det är nästan större än själva Paralympicsguldet", säger Olsson.

Annons

Annons

Ripa tog ett guld och ett silver i längdskidåkning i Paralympics i Sojti 2014. I Rio de Janerio för fem år sedan tävlade hon i kanot och blev femma i finalen. Hon är inkvalad som kanotist även i Tokyo.

Ripa debuterade i Paralympics redan 1992 i Barcelona, då i simning.

"Det här är en jätteära. Det är en av de saker man ser fram emot som mest som paralympier, att få äran att någon gång bära flaggan och att få göra det tillsammans med Stefan är extra roligt", säger hon i ett pressmeddelande.

Stefan Olsson har, precis som Ripa, ett guld och ett silver i Paralympics. I London 2012 bärgade han guldet i rullstolstennisens dubbelturnering tillsammans med Peter Wikström. Fyra år tidigare, i Peking, tog duon silver.

"Det är nästan större än själva Paralympicsguldet. Det är inte många som får uppleva det här. Det är en väldigt ärofylld upplevelse så jag är mycket glad och tacksam. Det var väldigt känslosamt när vår truppchef Inês Lopes ringde och berättad", säger Olsson.

Paralympics invigs i morgon, tisdag, klockan 13.00, svenskt tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!