Risk för fler lavinolyckor under pandemin

Förra året rapporteras fler än 1 500 laviner i Sverige. Arkivbild.
Förra året rapporteras fler än 1 500 laviner i Sverige. Arkivbild.
OlyckorTT

Nu startar lavinsäsongen i de svenska fjällen.

Naturvårdsverket tar höjd för en säsong med fler offpiståkare då coronapandemin ställt in säsongen i Alperna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Allt fler utförsåkare intresserar sig för toppturer utanför skidanläggningarna – särskilt i år, tror Naturvårdsverkets lavinexpert Petter Palmgren. Och med fler åkare blir olycksrisken större.

Fler av de som vanligtvis åker till Alperna kommer hamna i de svenska fjällen. Vi tar därför höjd för ett annorlunda beteende i år, säger han.

Att svenskar omkommer i lavinolyckor är ovanligt. Majoriteten av olyckorna sker utomlands. Särskilt i Alperna, med högre fjäll och fallhöjder. Men laviner kan ändå vara farliga i den svenska fjällvärlden.

Den typ av laviner som folk dör i är oftast inte särskilt stora, säger Palmgren.

Över 1 500 laviner

Förra året rapporterades fler än 1 500 laviner i Sverige. De flesta utan mänsklig inblandning i snöstormar, då lavinfaran är som störst.

I snitt dör en person varje år av en lavin i Sverige. Omkring 50 tillbud rapporteras in årligen, även om mörkertalet är stort, enligt Palmgren.

De flesta tillbuden sker senare på säsongen, då det är ljusare och fler människor rör sig längre bort till orörda sluttningar på flera platser.

Annons

Annons

Följ lavinprognoserna

För många skid- och skoteråkare som gör korta besök i fjällen är det svårt att själv värdera lavinfaran. Då blir det extra viktigt att följa lavinprognoserna, som nu inletts av Naturvårdsverket.

Vi följer förhållanden och jobbar metodiskt med att peka ut de farliga platserna just för stunden. Prognoserna är en hjälp att planera och anpassa ambitionerna till de förhållanden som råder.

Men någon större dramatik väntas inte i de första prognoserna, på grund av den milda vintern, säger Petter Palmgren.

Så länge det finns snö på branta platser och det är folk där finns alltid en risk. Men de naturliga förhållandena är inte särskilt dramatiska just nu.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons