Risk för nya upplopp – drönare sätts in

Personal från Malmö Stad röjer upp krossat glas från en av ett 15-tal krossade busskurer på Rosengård i Malmö efter nattes upplopp.
Personal från Malmö Stad röjer upp krossat glas från en av ett 15-tal krossade busskurer på Rosengård i Malmö efter nattes upplopp.
BrottTT

Efter nattens oroligheter i Malmö begär polisen förstärkning. De har också beslutat om övervakning med drönare i området Rosengård.

Vi behöver resurser för att kunna klara uthålligheten om det är så att det blir mer oroligheter under kvällen, säger Calle Persson, presstalesperson vid Polisen.

Annons

Annons

Även bilar sattes i brand under natten
Även bilar sattes i brand under natten
Det har varit oroligt i Malmö under natten mot lördagen.
Det har varit oroligt i Malmö under natten mot lördagen.
Polisen kommer att vara på plats i de områden i Malmö där oroligheterna utbröt under natten mot lördag.
Polisen kommer att vara på plats i de områden i Malmö där oroligheterna utbröt under natten mot lördag.
Gatsten kastas mot polisen sedan fredagens koranbränning lett till omfattande protester och oroligheter på Rosengård.
Gatsten kastas mot polisen sedan fredagens koranbränning lett till omfattande protester och oroligheter på Rosengård.

Nattens våldsamma upplopp i Malmö summeras med bland annat krossade busskurer, välta lyktstolpar och förstörda reklamskyltar.

Vi utreder våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon, våld mot tjänsteman och sedan har det varit ett tjugotal bränder på olika platser, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region Syd.

Under lördagen har polisen begärt förstärkning. Det handlar om en omfördelning av resurser inom den egna polisregionen och nationellt.

Det beror bland annat på att några av våra fordon förstördes i går, så att de blir borta en tid. Det är även för att vi behöver resurser för att kunna klara uthålligheten om det är så att det blir mer oroligheter under kvällen, säger Calle Persson, presstalesperson vid Polisen i region syd.

Polisen har även fattat beslut om kameraövervakning med drönare i området Rosengård i Malmö, mellan Inre Ringvägen och Lantmannagatan.

Det har vi gjort för att till exempel upptäcka, dokumentera och stävja eventuell brottslighet. Vi använder oss av så kallade drönare och det ger en väldigt bra överblick, säger polisen presstalesperson Jimmy Modin.

Stenkastning mot blåljuspersonal

Protesterna och bråken skedde i kölvattnet av en koranbränning och planerade islamkritiska aktioner i Malmö av en dansk högerextremist. Uppskattningsvis deltog 300 personer i oroligheterna, som pågick från 19-tiden till runt klockan 03.

Det hela började i stadsdelen Rosengård i Malmö, och flyttade västerut, mot Annelund. De flesta var avvaktande, men flera kastade sten på polis och räddningstjänst i området. Även fyrverkerier avfyrades mot polisen.

Vid 04-tiden berättade Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen att det periodvis varit svårt att ha kontroll.

Det är ingen allmänhet som är skadad, däremot ett mindre antal poliser som har lindriga skador. Det har regnat saker över dem.

Även räddningstjänsten uppgav att de har fått stenar kastade mot sina fordon när de åkt ut på larm under natten, men ingen ur personalen blev skadad.

Annons

Annons

Vill lagföra anstiftare

13 personer misstänkts för våldsamt upplopp, varav fem personer greps under natten. Utöver det omhändertogs cirka tio personer för störande av allmän ordning. Vid lunchtid hade samtliga frihetsberövade släppts.

Polisen fortsätter arbeta för att lagföra personer som gjort sig skyldiga till brott i samband med nattens händelser.

Det gäller både anstiftare och de som gjort sig skyldiga till våld mot poliser eller polisfordon, säger Calle Persson.

Enligt Sydsvenskan ska en kvinna ha varit särskilt aktiv i att elda på våldsverkarna.

Kommentaren till det är att de har nåtts av ett rykte och det har vi också. Om det finns någon substans i det, det vet vi inte, men vi kommer undersöka det som en del i utredningen av händelsen. Det är inte mer konkret än så, säger Calle Persson.

"Drabbat alla Malmöbor"

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö och kommenderingschef, säger i ett pressmeddelande att det är "beklagligt att man riktar sin ilska mot myndigheterna". Han fortsätter:

"Men den förstörelse och oro som kvällens och nattens upplopp inneburit har drabbat alla Malmöbor. Vi har tillsammans med Malmö stad, föreningar och religiösa samfund arbetat för att Malmö ska vara tryggt och säkert och vi kommer att arbeta hårt för att återskapa tryggheten i Malmö. Vi utreder nu de brott som har begåtts och arbetar för att vi ska ha en fortsatt lugn situation i Malmö."

Under lördagen arbetar polisen på plats i området tillsammans med personal från Malmö stads socialtjänst för att möta de boende.

Synlighet och kontaktskapande kommer att vara i fokus. Både att man ser fler poliser i de områden som har varit oroliga, men också att vi rör oss och pratar med allmänheten, säger Patric Fors.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons