A-
A+

"Robinson" i Sverige: "Lite tuffare"

Anders Öfvergård, programledare för 'Robinson', som i år spelades in på Seskarö utanför Haparanda. Arkivbild.
Anders Öfvergård, programledare för "Robinson", som i år spelades in på Seskarö utanför Haparanda. Arkivbild.
TvTT

Överlevnadssåpan "Robinson" har flyttat hem till Sverige. Det blir kallt och ont om mat. Och massor av hungriga vinnarskallar.

De har inga problem att hugga varandra i ryggen, säger programledaren Anders Öfvergård.

Annons

Annons

Det är fjärde gången för Anders Öfvergårds del i "Robinson". Men det var inte läge att luta sig tillbaka under pandemisommaren 2020. Sedan programstarten 1997 har "Robinson" spelats in på tropiska öar – senast på Fiji, i Kambodja och Filippinerna. Men på grund av coronapandemin tvingades produktionen i år att tänka utanför lådan, men innanför landets gränser. Och landade i Haparanda skärgård.

Det är otroligt vackert där, tänkt dig själv att du vaknar till tall och björk och enorma stränder och en ren som slickar dig på kinden. Jag gillar att vi behövde vara extra kreativa. Vi kunde ju ha struntat i det och bara lagt ned, men i stället skriver vi "Robinson"-historia, säger Anders Öfvergård.

Brist på mat

På öarna finns svamp, bär och fisk som föda. Att jaga någonting var förbjudet. Mat, eller snarare bristen på mat, präglar tävlingen kanske mer än någonsin förr.

Tidigare har deltagarna käkat palmhjärta och kokosnötter och på Fiji växte det kassava vilt. Nu var det också kallare, så det blev supertufft för dem att hitta energi för att orka jaga mat. Det blir tydligt när de ska tävla att de behöver ha energin för att vinna. Våra läkare fick jobba hårdare än någonsin.

TT: På vilket sätt?

Det var glukosfall och de tog ut sig helt. Men vi vägde dem och tog blodtryck varje dag, vi ville ju inte att någon skulle få bestående men. Och vi hade ofta mat som priser.

Annons

Annons

"Spelar spelet"

"Robinson" handlar mycket om att lyckas vid tävlingstillfällena, men det är också ett socialt spel där det gäller att komma helskinnad ur de fruktade öråden.

Deltagarna är snälla mot varandra till nästan hundra procent, men de har heller inga problem att hugga någon i ryggen. Det är väldigt intressant, det beteendet. De vill verkligen vinna och det är kul att se att de tror att de vet hur man ska "spela spelet".

TT: Kan de det då?

Det är tydligt att de har tittat på "Robinson" förut, men det är en helt annan sak att vara med själv. Man vet inte till hundra procent hur man blir i en pressad situation, det är svårt att träna på att äta fyra blåbär och tre kantareller om dagen i tio veckor.

"Robinson" har premiär den 21 mars på TV4 och TV4 Play.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!