A-
A+

Rockfest-banden: Tackat ja till vad som helst

Howlin' Pelle Almqvist från The Hives och Dregen från The Hellacopters spelar på Royal Rock Fest i Stockholm och Sandviken.
Howlin' Pelle Almqvist från The Hives och Dregen från The Hellacopters spelar på Royal Rock Fest i Stockholm och Sandviken.
MusikTT

Efter en lång paus präglad av traggliga liveströmmade konserter förenas Rocksverige i Stockholm och Sandviken. Men The Hellacopters Dregen är ovan vid turnélivet.

Man låg där med fjärrkontrollen och kunde hela Netflix, plötsligt kom allt på en gång, säger han.

Annons

Annons

Efter lång tid av inställda spelningar ser Howlin' Pelle och Dregen fram emot att ge sig ut på vägarna igen.
Efter lång tid av inställda spelningar ser Howlin' Pelle och Dregen fram emot att ge sig ut på vägarna igen.

Det har varit en lång period av stillasittande studiotid för rockband runt om i världen under pandemin.

The Hellacopters har kunnat arbeta avslappnat med sin nya platta, som släpps 2022. The Hives har råkat göra hela 60 låtar som ska klämmas in på en fullängdare – och beslutsvåndan är stor.

Men i december får banden äntligen plocka fram liveinstrumenten när festivalen Royal Rock Fest drar i gång på Avicii Arena i Stockholm och Göranssons arena i Sandviken.

The Hives Howlin' Pelle och The Hellacopters Dregen sätter sig tillrätta i den låga soffan i festivalarrangören Live Nations kontor i Stockholm. Rummet är inrett i klassisk musikindustristil: svart med röda detaljer och rockfoton på väggarna.

Nu är man så sjukt spelsugen, det är nästan som att man tackar ja till precis vad som helst för att få spela, säger Dregen.

"Europas bästa band"

Det är ungefär vad båda banden har gjort. The Hives är precis klara med sin Europaturné och ska vidare mot USA. The Hellacopters börjar spela i Oslo strax innan Royal Rock Fest drar i gång.

Man har utgått från att det blir inställt i alla fall, det har varit ganska riskfritt att vara ja-sägare. Men nu helt plötsligt har vi jättemånga spelningar, konstaterar Howlin' Pelle.

TT: Vad får publiken se i Stockholm och Sandviken?

The Hives, The Hellacopters och Graveyard, det är väl tre av de bästa rockbanden som Sverige – eller Skandinavien – eller Europa någonsin haft. Det låter kanske förmätet, men jag vet inga bättre. Det kan vara personlig preferens, men det kan också vara fakta, säger Howlin' Pelle.

Även Royal Republic, Thundermother, Bombus, Maidavale och Horndal spelar på evenemanget i båda städerna.

Många artister testade att göra digitala spelningar medan världen var nedstängd, Dregen och Howlin' Pelle är inga undantag. Med sitt Backyard Babies spelade Dregen på KB i Malmö, helt utan fysisk publik. Men bara en gång.

Jag fick ett trauma, jag ska aldrig mer göra den skiten, det kändes så deppigt. Allt var som vanligt, förutom att det viktigaste fattades, säger han och fortsätter:
Det blev en jävla flashback. Man hör bara ett brum från någon lampa och jag kände "fuck, jag är tillbaka till 1987 när allting började: Två fyllon och någon jävla hund på en bar i norra Finland".

Annons

Annons

Blev som "Sommarlovsmorgon"

The Hives utökade däremot det digitala konceptet, gjorde en liveströmmad världsturné i olika tidszoner och klippte in publikljud från sina tidigare besök i städerna. Tittarna kunde även ringa in på telefon. Lite som en kombination av en rockkonsert och "Sommarlovsmorgon" konstaterar frontmannen.

Alla fans kom inte fram i telefonkön och efteråt började gitarristen Nicholaus Arson beta av de 1500 missade samtalen.

Det kändes som vanligt, man blev helt lurad av det. Det är en av få idéer som blev lite bättre än vi först trott, säger Howlin' Pelle.

Trots The Hives lyckade liveströmmade koncept ser han fram emot det intensiva turnerandet och de svenska konserterna.

Vi kommer att vara väl uppvärmda eller helt utslitna, säger Howlin' Pelle.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.