A-
A+

Rocklegendaren Jerry Lee Lewis är död

Jerry Lee Lewis blev 87 år.
Jerry Lee Lewis blev 87 år.
MusikTT

Den amerikanske rocklegendaren Jerry Lee Lewis har avlidit vid 87 års ålder.

Lewis avled på fredagsmorgonen, lokal tid, i sitt hem i närvaro av sin fru.

Annons

Annons

"Judith, hans sjunde fru, fanns vid hans sida när han avled i sitt hem i Desoto Country i Mississippi, söder om Memphis", säger en representant för familjen i ett uttalande till Variety.

"Han sade till henne, under sina sista dagar, att han välkomnade livet efter döden, och att han inte var rädd", fortsätter representanten.

Lewis efterlämnar sin fru Judith Coghlan Lewis och fyra barn. Familjen ber om donationer i Jerry Lee Lewis namn till amerikanska Artritföreningen eller föreningen Musicares som stöttar musiker.

Sist i raden

"Han var där i början, med Elvis, Johnny Cash, Chuck Berry, Little Richard, Carl Perkins, Fats Domino, Buddy Holly och resten, och såg dem försvinna en efter en till dess att endast han fanns kvar att vittna, och sjunga om födelsen av rock 'n' roll", lyder ett uttalande på hemsidan.

Visst var Jerry Lee Lewis "last man standing" bekräftar musikjournalisten Stefan Wermelin

Han var en av legenderna, en av dem som fick i gång rock 'n' rollen som så småningom ledde fram till den brittiska rocken. Han lyfte också fram rhytm 'n' bluesen som var mer svart i sin själ, men han gjorde det mer vitt och då kunde föräldrarna acceptera det även om de aldrig förstod undertexterna, säger han till TT.
Som scenartist var han fantastisk. Han var så intensiv.

Annons

Annons

Djävulsk rock

Konservativa i 50-talets USA dömde ut rock 'n' roll som djävulens musik – och Jerry Lee Lewis stack inte under stol med att de måhända hade en poäng.

Nyhetsbyrån AP har talat med en gammal kamrat i bibelskolan, Pearry Green, som minns ett möte med Jerry Lee Lewis långt senare i livet. På frågan om han fortfarande spelade djävulens musik blev svaret:

Ja, det gör jag. Men det är konstigt vet du. Samma musik som gjorde att de sparkade ut mig från skolan, är samma musik som de nu spelar i kyrkorna. Skillnaden är att jag vet att jag spelar för djävulen men det gör inte de, sade "The Killer" som rockpionjären kallades under sin karriär.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.