"Röd" EM-bubbla väntar handbollsstjärnorna

Handbollsstjärnan Isabelle 'Bella' Gulldén med sonen Lias efter VM-mötet med Rumänien i japanska Kumamoto förra året. Då bodde Lias med pappa Linus Persson i ett separat rum på spelarhotellet, men något liknande upplägg under stundande EM är troligtvis inte aktuellt på grund av rådande coronapandemi. Arkivbild.
Handbollsstjärnan Isabelle "Bella" Gulldén med sonen Lias efter VM-mötet med Rumänien i japanska Kumamoto förra året. Då bodde Lias med pappa Linus Persson i ett separat rum på spelarhotellet, men något liknande upplägg under stundande EM är troligtvis inte aktuellt på grund av rådande coronapandemi. Arkivbild.
HandbollTT

Under handbolls-VM i fjol hade Isabelle Gulldén och Linn Blohm med sina söner på spelarhotellet.

Nu väntar troligen en coronasäker EM-bubbla och minimal kontakt med omvärlden.

Det kommer att bli väldigt annorlunda, säger Gulldén.

Annons

Annons

Landslagschef Hanna Fogelström.
Landslagschef Hanna Fogelström.

EM avgörs i Danmark och Norge i december och enligt det norska förbundet har det Europeiska handbollsförbundet (EHF) satt upp ett omfattande regelverk på grund av coronapandemin, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Det är omfattande, men det får vi bara lösa. Det är enda sättet att arrangera EM på, säger förbundets generalsekreterare Erik Langerud.

Provtagning var tredje dag

Här är några exempel på vad som väntar:

+ Spelare och ledare måste uppvisa ett negativt test för covid-19 före avresan.

+ Ett nytt test ska tas när man ankommer till landet och innan det har visat sig vara negativt väntar isolering.

+ Provtagning kommer sedan att ske var tredje dag och en hälsodeklaration ska fyllas i varje dag.

+ Fritiden utanför spelarhotellen kommer att vara mycket begränsad.

Det svenska damlandslaget spelar sitt inledande gruppspel i danska Fredrikshamn, men landslagsansvariga Hanna Fogelström uppger att man ännu inte fått besked från EHF om vad som gäller.

Vi har ett digitalt informationsmöte med EHF nästa vecka. Det finns inga antydningar på att det (mästerskapet) inte ska bli av, men det kommer att bli anpassade rutiner. Det pratas om en röd bubbla – att man kommer vara isolerat som lag, säger Fogelström.

Annons

Annons

Sönerna på spelarhotellet

Det är bara att gilla läget, säger stjärnan Isabelle "Bella" Gulldén.

Man har ju lärt sig under det här året att man nästan får ta det dag för dag och att man får acceptera vissa saker som de bara är, men det är klart att det blir annorlunda, säger hon.

När Gulldén spelade VM i japanska Kumamoto i december i fjol bodde sonen Lias, då runt fyra månader, och pappan Linus Persson i ett eget rum på spelarhotellet under delar av mästerskapet.

Jag vet inte om vi får träffa dem eller inte, men han kommer inte att vara med på samma sätt som han var sist. Jag hoppas att han kanske kan få vara med innan (på lägret i Trollhättan). För det blir väldigt länge om jag ska vara utan honom från den 24 november till den 20 december, säger Gulldén med förhoppningen att spela EM-finalen fyra dagar innan julafton.

Även mittsexan Linn Blohm hade med sin son på mästerskapet i Japan. Den då 1,5-årige Wilton bodde med Blohms föräldrar på spelarhotellet.

Vad jag har hört får det ju inte vara någon annan än spelare och ledare på hotellet nu. Så det är klart att det kommer att vara annorlunda, säger Linn Blohm.

Flera småbarnsföräldrar

I den trupp som nu har samlats i Skåne för dubbla landskamper mot Polen är även målvakten Johanna Bundsen och vänsternian Johanna Westberg småbarnsföräldrar. Westberg blev mamma i juni i fjol och Bundsen i slutet av mars i år.

Landslagsansvariga Fogelström uppger att man ännu inte pratat med EHF om huruvida spelare kan träffa sina barn eller om de till och med kan bo på hotellet.

Om barnet behöver vara hos sin mamma och hon är uttagen till ett mästerskap, då hanterar vi det. Men en sådan detaljfråga har vi inte diskuterat med EHF, säger hon.

I Danmark är Herning och Fredrikshamn spelorter. I Norge är Trondheim den enda spelorten och där avgörs även semifinaler och final.

En EM-final som med rådande norska restriktioner kan komma att avgöras inför blott 200 åskådare i en arena som tar 8 000 personer, enligt NTB.

Det skulle kännas konstigt. Jag älskar att spela inför fullsatta arenor, om jag har publiken med eller mot mig spelar ingen roll. Det är något som triggar i gång mig, säger Bella Gulldén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons