A-
A+

Rohani efterlyser större valmöjligheter i Iran

Irans president Hassan Rohani vid ett regeringssammanträde i Teheran den 14 april.
Irans president Hassan Rohani vid ett regeringssammanträde i Teheran den 14 april.
IranTT-AFP

Irans president Hassan Rohani efterlyser större mångfald bland de kandidater som tillåts att ställa upp i det hårt kontrollerade presidentvalet i juni.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett vals själ är konkurrens. Om man tar bort den så får man ett tomt skal, säger Rohani vid ett tv-sänt regeringssammanträde.
Jag skickade ett brev till den högste ledaren (Ali Khamenei) i går med mina tankar och med frågan om han kan hjälpa till med detta.

Det mäktiga icke-folkvalda Väktarrådet, som avgör vem som får ställa upp i val i Iran, godkände i tisdags sju kandidater till valet den 18 juni. Bland de som stoppades fanns den mer moderat konservative Ali Larijani, tidigare talman i parlamentet och allierad med Rohani. Även Rohanis förste vicepresident Eshaq Jhangiri hindras från att ställa upp.

Besluten lämnar fältet mer öppet för den ultrakonservative Ebrahim Raisi, som för närvarande är chef för landets rättsväsende. Han fick 38 procent av rösterna i valet 2017, som vanns av Rohani.

Presidenten, som är inne på slutet av sin andra och sista mandatperiod, konstaterar att det är sällsynt att den högste ledaren direkt blandar sig i godkännandeprocessen. Men, tillägger Rohani, "det har hänt att han plockat in någon igen genom en order".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!