A-
A+

Romansbedrägerier med presentkort ökar

Offer för romansbedrägerier luras att köpa presentkort för stora pengar. Arkivbild.
Offer för romansbedrägerier luras att köpa presentkort för stora pengar. Arkivbild.
BrottTT

Romansbedragare har hittat ett nytt sätt att lura till sig pengar.

Det nya är att man lurar sina offer att köpa presentkort för tiotusentals kronor, säger Elin Syberg Falguera vid polisens bedrägerisektion Väst.

Annons

Annons

Romansbedrägerier innebär att bedragaren spelar på en persons känslor för att komma över pengar. I vanliga fall handlar det om banköverföringar av pengar. Nu har bedragarna hittat en ny metod som är svårare att spåra.

Man ber sitt offer att köpa ett stort antal presentkort som påstås gå till barnhemsbarn eller sjuka släktingar på sjukhus. I ett fall handlar det om ett köp på presentkort för 50 000 kronor, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion i region Väst.

Fall i hela landet

Hur vanliga romansbedrägerierna är vet man inte. Det finns ett stort mörkertal eftersom offren skäms och inte vill berätta för polis eller anhöriga att man har blivit lurad. Enligt siffror från Stöldskyddsföreningen ökade romansbedrägerierna med 30 procent det första kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020.

Vi har just nu fem fall av romansbedrägerier med presentkort i region Väst. Men vi vet att de förekommer i regionerna Nord och Mitt också, säger Elin Syberg Falguera.

Ofta rör det sig om presentkort från företaget Steam för nätköp av datorspel och mjukvara samt från iTunes.

Annons

Annons

Viktigt att anmäla

Butiker i Västsverige har reagerat över att kunder vid upprepade tillfällen köper presentkort för stora belopp, säger Elin Syberg Falguera.

Koderna till presentkorten skickas sedan till bedragarna som säljer dem vidare på andrahandsmarknaden.

Koderna kan lösas in var som helst i världen, ofta sker det utanför EU. De säljs vidare vilket gör det svårt att lagföra bedragaren.

Elin Syberg Falguera uppmanar alla som drabbats att anmäla bedrägeriförsöket.

Den som köper presentkorten gör inget olagligt. Men det är viktigt att göra en anmälan, dels för att vi ska kunna varna andra men också för att man själv kan få hjälp med skuldsanering, om det skulle behövas, säger hon.

Polisen har också uppmanat butiker att slå larm vid köp av ovanligt många presentkort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.