A-
A+

Römosseskolorna överklagar stängningsbeslutet

Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt sedan stora pengar förskingrats. Arkivbild.
Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt sedan stora pengar förskingrats. Arkivbild.
SkolaTT

Styrelsen bakom Römosseskolorna överklagar Skolinspektionens beslutet att stänga skolorna.

Annons

Annons

Det var i slutet på förra månaden som Skolinspektionen beslutade att stoppa all skolverksamhet på de tre Römosseskolorna i Göteborg och Borås genom att dra in deras tillstånd.

Kritiken gäller ledningens oförmåga att ha kontroll på ekonomin, vilket lett till att miljontals kronor kunde försvinna. Parallellt har två personer med koppling till skolorna åtalats för grova ekobrott.

Barnens bästa

Skolornas huvudman, Föreningen Framstegsskolan, hävdar i en överklagan att Skolinspektionen inte tagit hänsyn till barnens bästa, vilket det menar inspektionen är skyldig att göra enligt Barnkonventionen, som numera är svensk lag.

De skriver vidare att förlusten av de pengar som de två personerna förskingrat inte drabbat eleverna. Det ska istället handla om pengar som sparats ihop under 20 år utan vinstutdelning och som tillkommit genom lyckade fastighetsaffärer.

Annons

Annons

Kräver inhibition

I sin inlaga begär styrelsen att Förvaltningsrätten undanröjer Skolinspektionens beslut att stänga skolorna. Dessutom begär de inhibition av Skolinspektionens beslut, vilket skulle innebära att kravet att skolans ska stängas inte ska behöva genomföras förrän prövningen av ärendet är avslutat.

Römosseskolorna, som har en muslimsk inriktning, har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för brister i undervisningen och religiös påverkan. Skolorna har omkring 600 elever.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.