A-
A+

Rösträkningen får stärkt skydd under valet

För att minimera risken för valsabotage kommer skyddet av rösträkningslokaler att stärkas inför valet 2022. Arkivbild.
För att minimera risken för valsabotage kommer skyddet av rösträkningslokaler att stärkas inför valet 2022. Arkivbild.
SamhälleTT

Annons

Annons

Inför riksdagsvalet 2022 kommer polisen att stärka skyddet av de lokaler där rösterna ska räknas för att minimera risken för valsabotage. Polismyndighetens analys säger att säkerheten måste höjas jämfört med tidigare val, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

När många röster förvaras tillsammans så skulle det kunna påverka valresultatet om något händer med de rösterna, och valresultatet är ju oerhört skyddsvärt, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, till Ekot.

Rösträkningslokalerna i Sverige är öppna för vem som helst att besöka för att enskilda medborgare ska kunna se att rösträkningen går till på ett korrekt sätt.

Enligt Jonas Hysing, nationell kommenderingschef vid polisen inför valrörelsen 2022, har rösträkningsprocessen ett väldigt högt skyddsvärde. Han säger till radion att det är en utmaning att ha kvar den öppenheten men samtidigt hantera säkerheten:

Om det skulle visa sig att det finns någon som vill skada eller förstöra, då blir öppenheten en sårbarhet som vi behöver jobba med.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.