A-
A+

RS-smittan mer intensiv än i fjol

Förra året var ett rekordår för RS-viruset, som främst drabbar små bebisar. Men nu är smittspridningen ännu mer intensiv, visar nya siffror. Arkivbild.
Förra året var ett rekordår för RS-viruset, som främst drabbar små bebisar. Men nu är smittspridningen ännu mer intensiv, visar nya siffror. Arkivbild.
HälsaTT

Smittspridningen av RS-viruset är mer intensiv än under förra årets rekordsäsong.

Det är viktigt att göra det man kan för att skydda små barn, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Antal laboratorieverifierade fall per säsong.
Antal laboratorieverifierade fall per säsong.
Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Coronarestriktionerna skyddade flera årskullar från RS-viruset, och immuniteten bland barnen är lägre än normalt. Det ledde till en rekordtidig och väldigt intensiv säsong under förra året.

Även i år har RS-säsongen varit ovanligt tidig, och nu är smittspridningen mer intensiv än vad den var under någon period förra året, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

Vi hade ett högre antal fall förra veckan än vi hade någon vecka förra året, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hittills i år har dock inte lika många bekräftats smittade, jämfört med hela förra säsongen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Tvingas fira jul på sjukhus

Att covid-19, RS-virus och säsongsinfluensan sprids samtidigt har lett till hårt tryck på vården. Flera sjukhus och regioner har gått upp i stabsläge.

Det är bekymmersamt. Riktigt små barn, framför allt under tre månader men också under ett halvår, riskerar att få andningsbesvär och behöva vård när de får RS. Man hör från regionerna att det är en pressad situation, säger Sara Byfors.

Många familjer tvingas i år fira jul på sjukhus med sina sjuka bebisar.

Några nedslag på sjukhus under fredagen visar att det på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna är totalt 42 barn inlagda just nu på grund av RS-virus. Två–tre av dessa får intensivvård.

På Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm är det fullbelagt. Ett 15-tal av patienterna har RS-infektion.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg vårdas just nu cirka 45 barn med RS. Av dem är 25 inlagda. Övriga har permission men är fortfarande inskrivna. På Skånes universitetssjukhus vårdas två barn med RS.

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå vårdas 13 barn antingen till följd av konstaterad RS-infektion eller influensa.

Annons

Annons

Kan träffa släkten om alla är friska

Samtidigt som smittspridningen är hög planerar många med små bebisar nu att träffa släkten under julhelgen.

Man ska ju kunna ses, om alla är friska. Men man behöver inte låta bebisen vara nära alla, och man ska ta det lite försiktigt, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Förhoppningsvis kan julhelgen annars vara positiv för den fortsatta spridningen av RS-viruset, när många barn är hemma från förskolan och skolan, där smittan ofta sprids.

Om smittotoppen för årets RS-säsong är nådd vet man ännu inte.

Vi ser en liten, liten avmattning i ökningen mellan veckorna. Men den kan vara tillfällig. Oavsett om toppen har nåtts eller inte är smittspridningen hög just nu, säger Sara Byfors.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.