A-
A+

Rubljov: Wimbledon-beslutet är diskriminering

Ryssen Andrej Rubljov kallar Wimbledons beslut att stoppa ryska och belarusiska spelare för diskriminering.
Ryssen Andrej Rubljov kallar Wimbledons beslut att stoppa ryska och belarusiska spelare för diskriminering.
TennisTT-AFP

Herrtennisens världsåtta, ryssen Andrej Rubljov, upprörs av Wimbledons beslut att stoppa ryska och belarusiska spelare från att delta i årets turnering.

Det som nu sker är total diskriminering, säger han.

Annons

Annons

Skälen som de (Wimbledon) gav oss är inte rimliga, säger Rubljov under Belgrads ATP-turnering.

Både herrarnas och damernas spelarorganisationer ATP respektive WTA har kritiserat Wimbledons beslut i onsdags att stoppa ryska och belarusiska spelare från årets turnering på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Beslutet innebär att såväl Rubljov som landsmannen och världstvåan Daniil Medvedev och damernas fjärderankade Aryna Sabalenka från Belarus ställs utanför turneringen, som spelas 27 juni–10 juli.

Att förbjuda ryska eller belarusiska spelare ... kommer inte att förändra någonting, tillade Rubljov, som sade att en omdirigering av Wimbledons prisfond, som förra året uppgick till 35 miljoner pund (430 miljoner kronor), skulle ha en mer positiv effekt.
Att ge alla prispengar till humanitär hjälp, till familjerna som lider, till barnen som lider, jag tror att det skulle göra något.

"Löser inte konflikter"

Belarus tennisförbund (BTF) hotar med rättsliga åtgärder och skriver i ett uttalande att man redan har kontaktat advokater.

"BTF fördömer kategoriskt beslutet som tagits av arrangörerna av Wimbledon att stänga av belarusiska och ryska tennisspelare", säger förbundet i uttalandet och fortsätter:

"Sådana destruktiva handlingar bidrar inte på något sätt till att lösa konflikter, utan framkallar bara hat och intolerans på nationell nivå."

Även den amerikanska tennislegendaren Billie Jean King, som var med och grundade WTA 1973, motsätter sig Wimbledon-beslutet.

En av de vägledande principerna för grundandet av WTA var att vilken tjej som helst i världen, om hon var tillräckligt bra, skulle ha en plats att tävla på, säger den sexfaldiga Wimbledon-mästaren.
Jag stod fast vid det 1973 och jag står fast vid det i dag. Jag kan inte stödja förbudet mot individuella idrottare från någon turnering, bara på grund av deras nationalitet.

Annons

Annons

"No war please"

Ukrainas bästa kvinnliga spelare, Elina Svitolina, säger att ryska och belarusiska spelare som uttalar sig mot kriget bör tillåtas att tävla i Wimbledon.

Vid ATP-turneringen i Dubai skrev Rubljov "No war please" på en tv-kamera vid planen efter att ha vunnit en match.

För närvarande tillåts spelare som representerar Ryssland och Belarus att delta i ATP- och WTA-evenemang men är uteslutna från att tävla under sina länders namn eller flagga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.