A-
A+

Rusning för villapriserna

Bostadsmarknaden har gått för högvarv under det senaste året. Arkivbild.
Bostadsmarknaden har gått för högvarv under det senaste året. Arkivbild.
EkonomiTT

Prisuppgångarna på villor och bostadsrätter fortsatte i mars. I april syns dock en inbromsning i bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bostadspriserna i riket steg med 2,1 procent i mars, enligt Valueguards Hox-index, som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Priserna på bostadsrätter ökade 1,0 procent, medan villapriserna steg 2,8 procent. I alla tre storstadsregionerna märktes prisuppgångar både för villor och bostadsrätter.

Mer tid hemma

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, konstaterar att de som har jobbet kvar nu under pandemin också ofta har mer pengar, och att vi alla tillbringar mer tid hemma. Det kan göra att vi har blivit mer intresserade av hur vi bor, och att fler längtar efter större eller annorlunda boende. Som en villa med trädgård där man kan få känna gräs under fötterna.

Men jag skulle inte vilja tillskriva detta enbart pandemin. Det kan ha varit en trend som börjat innan, kanske viljan att odla eller leva mer miljövänligt. Det kan också finnas demografiska orsaker, många i en viss ålder som kanske söker bostäder och äldre som säljer, säger hon.

När halva april har passerat märks dock en viss förändring. I Stockholm har bostadsrättspriserna vänt ned med 0,1 procent och i Göteborg steg de endast 0,2 procent, jämfört med mars.

Prisuppgången på villamarknaden under det senaste året är exceptionell. Villapriserna har stigit med 20 procent i riket den senaste tolvmånadersperioden och en liknande uppgång har aldrig tidigare noterats under alla de år som Valueguard har gjort sina mätningar.

Annons

Annons

Fler bostadsrätter säljs

Det har lyfts en hel del förvånade ögonbryn över utvecklingen på bostadsmarknaden under coronapandemin, som ju bland annat har inneburit en högre arbetslöshet och press på ekonomin i stort.

Hur transaktionsvolymerna har utvecklats pekas också ut som anmärkningsvärt av Valueguard. För villor ökar priserna mest, men antalet sålda objekt ligger i linje med hur det brukar se ut. När det gäller bostadsrätter har prisutvecklingen varit som ett normalår, men volymerna har ökat väsentligt.

Prisuppgången på bostäder började redan tidigt under pandemin, liksom den ökade efterfrågan på villor. Så har det bara fortsatt. Frågan är hur det kommer att bli framöver.

Man vet ju inte. Blir det normalt igen då pandemin är över? Rent psykologiskt verkar vi ha ett väldigt starkt fokus på "nu". Sedan tar pandemin slut, och jag tror att man får vara ödmjuk inför hur det kan vara då. Men bostaden är ju ett väldigt långsiktigt köp, säger Claudia Wörmann.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?