Rut och rot ökar i coronatider

Svenska hushåll använder rutavdrag i allt större omfattning. Arkivbild.
Svenska hushåll använder rutavdrag i allt större omfattning. Arkivbild.
EkonomiTT

Trots coronapandemin ser de svenska hushållens intresse för rot- och rutavdrag ut att öka även i år. Störst är ökningen bland it- och trädgårdstjänster.

Annons

Annons

Annons

Annons

TT har tagit ut statistik från Skatteverket gällande rot- och rutavdraget nedbrutet på olika tjänster.

Utifrån utvecklingen under januari–november pekar nu allt på en ökning jämfört med 2019.

Med en månad kvar av året har Skatteverket betalat ut rutavdrag för drygt 5,4 miljarder kronor jämfört med totalt 5,6 miljarder kronor under samma period 2019. För rotavdrag är summan hittills i år 9,4 miljarder jämfört med 9,6 miljarder för helåret 2019 och då tillkom en miljard kronor i december förra året.

Coronapandemin har därmed inte minskat intresset att använda sig av avdragen, snarare tvärtom. Medan byggföretag vittnat om en hemmafixartrend syns också liknande mönster inom andra områden.

Man kanske har varit mycket hemma, inte rest på semester och i stället sett ett behov. Sedan är det så att jobbar man hemma finns det också möjlighet att enklare ta emot till exempel hantverkare, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist hos Skatteverket.

Två områden som ökar

Inom två områden – it- och trädgårdstjänster – har det skett en markant ökning. It-tjänster som tillkom 2016 har fram till slutet av november ökat med 66 procent jämfört med samma period föregående år. För trädgårdstjänster är ökningen under samma period 22 procent.

Det handlar mycket om att det ska bli etablerat och välkänt bland hushållen. Sedan är det ju så att produkterna blir mer och mer komplicerade, det är inte bara att sätta in en kontakt till en tv längre.
När det gäller trädgårdstjänster så har även trädfällningen tillkommit och det tror vi har bidragit till ökningen, säger Pia Blank Thörnroos.

Den stora delen handlar dock som tidigare om städtjänster där det märktes en avmattning under perioden april–maj men därefter har det skett en återhämtning, en bild som Cecilia Tosting, vd för Hemfrid. kan bekräfta:

Vi ställdes precis som alla andra för en annorlunda situation under våren men har sedan sett en ökad efterfrågan på alla våra tjänster. Det har gjort att vi under hösten kunnat nyanställa 500 medarbetare, säger hon.

Annons

Annons

Förändring på gång

Till nästa år sker också en förändring när taket för rut-avdrag höjs från 50 000 till 75 000 kronor per person och utvidgas till en rad nya tjänster bland annat transport och tvätt.

Vi välkomnar naturligtvis utökningen liksom höjningen av maxtaket. Det lede till viktiga arbetstillfällen och kommer troligtvis kunna växa ytterligare, säger Cecilia Tosting.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons