Rutinerade Suga tros vara sugen på Abes jobb

Yoshihide Suga, minister med samordningsansvar, under en presskonferens i Tokyo i september i fjol.
Yoshihide Suga, minister med samordningsansvar, under en presskonferens i Tokyo i september i fjol.
JapanTT-Reuters

Annons

Annons

Striden hårdnar om vem som ska få efterträda Japans premiärminister Shinzo Abe, som meddelade sin avgång i fredags av hälsoskäl.

Den inflytelserike 71-årige regeringsmedlemmen Yoshihide Suga har tidigare nekat till att han skulle vara intresserad av posten. Men han har nu beslutat sig för att ställa upp i styrande Liberaldemokratiska partiets (LDP) ledarskapsval, uppger en källa för nyhetsbyrån Kyodo.

Valet är planerat att hållas i mitten av september. Den som vinner blir högst troligt även ny premiärminister eftersom LDP har egen majoritet i parlamentet.

Enligt Kyodos uppgifter anser sig Suga lämplig för jobbet med anledning av sin erfarenhet av att som medlem i regeringen hantera kriser såsom coronapandemin och en haltande ekonomi.

Suga handplockades 2012 av Abe till en framträdande roll där han både är högste talesperson för regeringen och har ansvar för att samordna dess politik.

Bland hans konkurrenter till att efterträda Abe finns före detta utrikesministern Fumio Kishida och den tidigare försvarsministern Shigeru Ishiba.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons