A-
A+

Rydström: "Mycket ångest och kniven på strupen"

Henrik Rydström, tillbaka i Kalmar FF. Arkivbild.
Henrik Rydström, tillbaka i Kalmar FF. Arkivbild.
FotbollTT

Du har ingen förtur för att du lirat 551 seriematcher för klubben.

Det lärde sig Henrik Rydström den hårda vägen.

Han fick ta omvägen till Uppsala för att komma hem till ett Kalmar FF i ett sämre skick än det han lämnade.

Fjolåret präglar spelarna mycket. Det var tufft, mycket ångest och kniven på strupen, säger Rydström.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kvalspel två säsonger i rad för att hänga kvar i allsvenskan, ekonomiska svårigheter och en försäsong som inte direkt talar för att 2021 blir så mycket annorlunda.

Man kan säga mycket om Henrik Rydström – men han är inte rädd för en utmaning. Och han verkar heller inte vara den långsinta typen.

Nödvändigt att komma bort

När Nanne Bergstrand gick in i väggen 2018 klev Rydström in i rollen som huvudtränare – bara för att ratas efter säsongen när klubbledningen valde Magnus Pehrsson.

TT: Många tyckte att du borde fått det här jobbet redan innan du stack till Sirius. Så här i efterhand, var det bra att kom i väg?

Personligen ja. Jag har bara gott att säga om Uppsala, om Sirius, det jag lärde mig där. Sedan kan jag väl tycka att om jag för tre år sedan helhjärtat fått implementera det vi försöker nu hade vi varit längre fram, så klart. Men jag vet inte om jag hade kunnat göra det, som läget var då. Tiden ger ibland bra perspektiv på hur man uppfattar saker.

TT: Hur långt har du hunnit på kort tid i Kalmar?

Det som har stört oss är att vi har saknat bärande spelare egentligen hela tiden. Det är gamla skador som gäckar. Inlärningsprocessen har blivit långsam av den anledningen. I vissa frekvenser i matcherna har vi varit längre fram än jag trodde vi skulle vara. Annars präglar fjolåret mycket spelarna. Det var tufft, mycket ångest och kniven på strupen. De lärde sig att spela med handbojor på. Vi försöker bryta upp dem. Det går ibland, men ibland sitter de på mentalt ändå.

Annons

Annons

"Även Guardiola får ändra"

TT: Du månade om att Sirius spelade en rörlig, attraktiv fotboll. Har du materialet som krävs för det i Kalmar FF?

Det är väl så att även Pep Guardiola får ändra lite i förhållande till vilka spelare han har, säger Rydström och skrattar.
Det är hybris att dra honom som en jämförelse, men egentligen handlar det inte så mycket om vilka spelare man har utan om tydliga roller, platsväxlingar, att göra mycket för att komma åt ytor och för att skapa ytor. Jag är övertygad om att vi kommer att nå dit med Kalmar, däremot kommer det också att vara perioder när man faller tillbaka och inte riktigt vågar tro på det som i Sirius. Då är ledarskapet viktigt och att vi fortsätter jobba med de saker man tränar på.
Jag har en bild att den här fotbollen vill jag spela, men så ändras den lite. Jag påverkas av dem jag jobbar med.

Vikten av tydlighet

Henrik Rydström gjorde 802 matcher för Kalmar FF under 20 säsonger. Karriären kröntes när han som lagkapten lyfte Lennart Johanssons pokal 2008. 2013 avslutade han sin elitkarriär.

Som spelare var han en hårt arbetande mittfältare, en bollvinnare som inte lade fingrarna emellan. Rydström var en jobbig jävel att möta. Även medspelarna fick veta vad som gällde om de inte gjorde jobbet.

TT: Det här med att ställa krav, hur fungerar för dig som tränare med en helt annan generation spelare 2021?

Jag tycker att det går bra. Det är som med barn. Sätter du gränser och förklarar varför så tycker de ofta att det är rätt skönt. Innanför de där gränserna kan det finnas en stor flexibilitet, men går man utanför, tar egna beslut som drabbar ens omgivning så har jag märkt att det uppskattas om jag är tydlig.

Han tar Stefano Vecchia i Sirius som ett exempel.

Hans uppgift var att utmana motståndarna och gjorde han inte det fick han höra det.
Jag skulle säga att den yngre generationen är bra att ha att göra med. Då har jag i så fall haft lite större duster med äldre, lite mer erfarna spelare, som kanske tycker att de spelat på ett sätt i 15 år, att det fungerar och att jag ska låta dem vara, säger Rydström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.