A-
A+

Rymdteleskopet visar unika Jupiter-vyer

Fotot på Jupiter är taget av James Webb-teleskopet den 27 juli och har färglagts i efterhand.
Fotot på Jupiter är taget av James Webb-teleskopet den 27 juli och har färglagts i efterhand.
VetenskapTT-AP

Tack vare världens nyaste och största rymdteleskop kan man nu se Jupiter på ett sätt som inte tidigare varit möjligt.

Annons

Annons

Sent på söndagskvällen svensk tid släpptes bilder på solsystemets största planet.

Fotona togs med hjälp av James Webb-teleskopet i juli och fångar bland annat ljuset på planetens norra och södra ände liksom den "stora röda fläcken", ett stormsystem i Jupiters atmosfär som storleksmässigt skulle kunna svälja jorden.

Vi har aldrig sett Jupiter på det här sättet förut. Det hela är ganska fantastiskt, säger Imke de Pater vid University of California, som var med och ledde observationerna.

De infraröda bilderna har i efterhand färglagts i blått, vitt, grönt, gult och orange för att bättre visa Jupiter i all sin prakt.

Teleskopet James Webb är den större efterföljaren till det äldre teleskopet Hubble och skickades upp av USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning (Nasa) från Sydamerika i december i fjol.

Teleskopet är tänkt att göra det möjligt för astronomer att titta längre tillbaka i tiden än någonsin tidigare, ända tillbaka till när de första stjärnorna och galaxerna bildades för 13,7 miljarder år sedan. Det är bara 100 miljoner år från "big bang", händelsen då universum enligt den mest vedertagna teorin skapades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.