A-
A+

Rymdturisterna har landat: En sjuhelsikes resa

De fyra 'turistastronauterna' i Dragon-kapseln efter den lyckade landningen. Från vänster: Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor och Chris Sembroski.
De fyra "turistastronauterna" i Dragon-kapseln efter den lyckade landningen. Från vänster: Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor och Chris Sembroski.
RymdenTT

Kapseln gled sakta och säkert ner i Atlanten utanför Floridas kust och därmed var rymdturisternas färd ombord på Space X-färjan över för den här gången.

Det var en sjuhelsikes resa, och det var bara början, sade miljardären Jared Isaacman inifrån kapseln vid landningen.

Annons

Annons

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor svävar fritt i rymden. Nu har kvartetten landat på jorden.
Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor svävar fritt i rymden. Nu har kvartetten landat på jorden.

Fyra fallskärmar och en liten kapsel plaskade ner i ett stilla hav någon mil öster om Florida. Klockan var sex minuter efter 01 natten mot söndag, svensk tid, och den första historiska rymdresan med bara "turister" ombord var över.

De fyra i Dragon-kapseln – Jared Isaacman, Chris Sembroski, Sian Proctor och Hayley Arceneaux – var ute i rymden i tre dygn och de var de första som åkte ut i världsalltet utan någon fullutbildad astronaut som ledde resan.

Problem med toaletten

"Den bästa åkturen i mitt liv!", skrev Proctor på Twitter efter landningen. "Vilket otroligt äventyr! Jag är så glad över att vara hemma på jorden igen och tillbaka hos min familj", twittrade Sembroski.

Den 38-årige it-miljardären Jared Isaacman, som var den som hade beställt äventyret, proklamerade även han ut sin glädje via mikrobloggen : "Vi älskade rymden men det är skönt att vara hemma!".

Också på Space X var humöret, föga förvånande, på topp efter den lyckade landningen.

Välkomna till den andra rymdåldern, där rymdresor blir allt mer tillgängliga för vanliga män och kvinnor, sade färdens ansvarige Todd Ericson på en presskonferens efteråt.

Det enda problemet under de tre dygnen var enligt Ericson ett mindre fel på kapselns toalett, men det kunde de fyra ombord lösa, sade han utan att gå in på detaljer.

Space X chef för mänskliga rymdfärder, Benji Reed, fyllde i med:

Vi kunde inte fått en mer framgångsrik flygning.

Annons

Annons

Nästa resa i januari

Farkostens omloppsbana var längre ut i rymden än såväl rymdteleskopet Hubble som Internationella rymdstationen (ISS) och enligt Elon Musks företag Space X var de fyra längre bort från jorden än någon annan människa varit sedan månlandningen vintern 1972. Hur mycket Jared Isaacman fick betala för kalaset är dock hemligt.

Men vid sidan av ett välgörenhetsmål att samla in 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning, som nåddes och passerades efter att Elon Musk meddelat att han personligen donerar 50 miljoner dollar, fungerar projektet som ett skyltfönster för Space X rymdplaner. Tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planeras baser på såväl månen som Mars.

Nästa resa ut i rymden med en Space X-farkost är planerad till januari 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.