Rysk avstängning halveras – stoppas från OS

I de kommande två olympiska spelen får enbart 'rena' ryska aktiva vara med, och får då tävla under neutral flagg. Arkivbild.
I de kommande två olympiska spelen får enbart "rena" ryska aktiva vara med, och får då tävla under neutral flagg. Arkivbild.
DopningTT

Idrottens skiljedomstol Cas halverar Rysslands avstängning från internationell idrott från fyra till två år.

Beslutet innebär att Ryssland stoppas från bland annat OS i Tokyo i sommar, vinter-OS i Peking 2022 och fotbolls-VM i Qatar 2022.

Rena idrottare kan få tävla under neutral flagg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Utslaget i Cas kom efter att Ryssland överklagat antidopningsorganisationen Wadas beslut från i fjol att stänga av Ryssland i fyra år på grund av dopningsbrott.

Cas-domarna skriver i ett uttalande att man med ett något kortare straff lättare kan förändra kulturen i rysk idrott och "uppmuntra nästa generation ryska idrottare att delta i ren internationell idrott."

I december i fjol stängde antidopningsorganisationen Wada av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdata från Rusada. Ryssland överklagade beslutet till Cas.

"Viktigt ögonblick"

"Wada är nöjd med att att ha vunnit detta landmärke till fall. Cas har tydligt fastslagit våra resultat – att ryska myndigheter på ett fräckt och otillåtet sätt manipulerat testdata i Moskvalaboratoriet i ett försök att dölja organiserad och statsstödd dopning", säger Wada-ordföranden Witold Bánka i ett uttalande.

"Det här utslaget är ett viktigt ögonblick för ren idrott och aktiva över hela världen."

Bánka säger att Wada är besviken över att avstängningen halverades, men menar att straffet ändå sänder en tydlig signal om att organiserat fusk inte tolereras.

Rusadas tillförordnade generaldirektör Michail Buchanov välkomnar Cas beslut att inte straffa rena ryska idrottare.

"En seger för det sunda förnuftet", säger han i ett uttalande.

Annons

Annons

Inte Trumps fel

Och till tidningen Sport-Express säger parlamentsledamoten Igor Lebedev att Ryssland måste sluta skylla på utlandet.

Det är inte väst och inte Amerika och EU som är skyldiga till att våra idrottare dopar sig. Visst, historierna får stöd där, men om inte idrottarna dopade sig skulle det inte bli några rättsprocesser och inga borttagna medaljer och liknande. Vi måste dra igång kampen mot doping i vårt eget land, säger Lebedev.
Var det Trump som tvingade de våra att dopa sig? Nej, de tog det själva.

Den förre handbollsförbundskapten Jevgenij Trefilov kallar dock utslaget för en "katastrof".

Någon idiot äter någonting och för det tar de ifrån oss hela flaggan. Jag har bara en syn på saken: Vi måste göra oss rena och visa att vi är de starkaste, säger Trefilov till Sport-Express.

Får inte söka mästerskap

Redan 2015 stängdes ryska idrottare av från internationellt tävlande sedan professor Richard McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Avstängningen gällde till och med vinter-OS 2018. Enbart de ryska idrottare som kunde bevisa att de var rena och inte varit inblandade i dopningsskandalen i OS i Sotji 2014, fick tävla under neutral flagg.

Enligt beslutet av Cas får inte Ryssland söka eller arrangera mästerskap, förutom dem som redan är beslutade och som inte går att flytta.

Avstängningen gäller till den 16 december 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons