A-
A+

Rysk gasledning färdig att leverera

'Förpliktigad. Pålitlig. Säker', står det på en skylt där gasen från Nord Stream 2 är tänkt att tas emot i tyska Lubmin. Arkivbild
"Förpliktigad. Pålitlig. Säker", står det på en skylt där gasen från Nord Stream 2 är tänkt att tas emot i tyska Lubmin. Arkivbild
EkonomiTT-AFP

Bolaget Nord Stream 2 meddelar att den kontroversiella gasledningen från Ryssland till Tyskland är redo att tas i bruk.

Annons

Annons

"Trycket är tillräckligt för att starta gasleveranser framöver", uppger bolaget i ett uttalande.

President Vladimir Putin bekräftade på onsdagen att Ryssland är redo att börja leverera gas via ledningen om de tyska myndigheterna ger klartecken.

Så snart de ger sitt godkännande kan stora volymer - extra volymer - av rysk gas omedelbart börja flöda till Europa, sade han i rysk statstelevision och flaggade för att det skulle leda till lägre gaspriser.

Men den tyska myndigheten Bundesnetzagentur har tidigare uppgett att ett godkännande av gasledningen kan dröja till andra halvan av 2022.

I takt med de ökade spänningarna mellan Ryssland å ena sidan och EU och USA å andra har gasledningen storpolitiska betydelse ökat.

Bakom bygget av av Nord Stream 2 står förutom ryska Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.