Rysk helikopter nedskjuten av Azerbajdzjan

Orten Sjusja, som också kallas Sjusji och har några tusen invånare, står under Azerbajdzjans kontroll. Bilden där en azerisk flagga hissats i staden har distribuerats av Azerbajdzjan.
Orten Sjusja, som också kallas Sjusji och har några tusen invånare, står under Azerbajdzjans kontroll. Bilden där en azerisk flagga hissats i staden har distribuerats av Azerbajdzjan.
Nagorno-KarabachTT

En rysk militärhelikopter uppges ha blivit nedskjuten i Armenien – och Azerbajdzjan ber om ursäkt.

I striderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach har azeriska styrkor tagit kontroll över den näst största orten och tagit sikte på huvudorten.

Annons

Annons

Explosioner, eld och rök stiger från Sjusja under pågående strider i lördags. Arkivbild.
Explosioner, eld och rök stiger från Sjusja under pågående strider i lördags. Arkivbild.

Den ryska helikoptern sköts ned i närheten av orten Jerash, som ligger nära gränsen till den azeriska exklaven Nachitjevan, enligt ryska och armeniska myndighetsuppgifter. Eldgivningen kom från marken, två personer dödades och en skadades.

Strax efter att nedskjutningen tillkännagivits klev Azerbajdzjan fram och tog på sig ansvaret. Det skedde av misstag, meddelar landets utrikesdepartement, som för fram en ursäkt till Ryssland med erbjudande om ekonomisk gottgörelse.

Helikoptern eskorterade militära fordon från den militärbas som Ryssland har i Armenien, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Tar plats på höjden

Utbrytarregionens Armenienstödda styre har bekräftat förlusten av den strategiskt viktiga orten Sjusja, efter att till en början ha förnekat det. Azerbajdzjans president Ilham Aliyev utropade nyheten redan på söndagen, varpå folkmassor samlades på gatorna i den azeriska huvudstaden Baku och viftade med flaggor.

Sjusja ligger på en höjd ovanför den största orten Stepanakert och azeriska styrkor uppges nu ha siktet inställt på den. Enligt militära bedömare har de skaffat sig en god utgångspunkt för en offensiv mot separatisternas maktbas.

En talesperson för Nagorno-Karabachs styre skrev på Facebook att man helt tappat kontrollen över Sjusja efter "en rad missöden". Att ett så stort strategiskt bakslag tillkännagavs på det viset ledde till spekulationer om att hans konto blivit hackat, men kommentaren har enligt flera medier bekräftats vara äkta.

"Fienden står i Stepanakerts utkant", skrev talespersonen, enligt Reuters och AFP.

Annons

Annons

Pasjinjan: Det fortsätter

Armeniens president Nikol Pasjinjan låter dock meddela att "striden om Sjusji fortsätter", rapporterar AFP. Orten, som har några tusen invånare, kallas Sjusji av armenier och Sjusja av azerer.

Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan men är sedan länge i praktiken ett självständigt område som står under grannlandet Armeniens beskydd. Strider om enklaven blossade upp på nytt för sex veckor sedan och fler än 1 000 människor rapporteras ha blivit dödade sedan dess. Siffran befaras vara långt högre.

Azerbajdzjan får stöd från Turkiet, medan Armenien har en militär pakt med Ryssland. Stormakterna har hittills balanserat för att undvika att bli indragna på varsin sida i en större konflikt. Ungefär samtidigt som Ryssland meddelade att en helikopter blivit nedskjuten uppmanade landets utrikesdepartement på nytt parterna att avbryta våldet i Nagorno-Karabach. Konflikten kan endast lösas på diplomatisk väg, underströk det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons