A-
A+

Rysk kravlista till Nato – vill ha samtal

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-AP

Inga nya länder ska få ansluta sig till Nato. Det är ett av flera krav som Ryssland ställer i ett förslag till avtal med Natoländerna. Natochefen ställer vissa motkrav för att diskutera med Ryssland.

Annons

Annons

Ryssland vill ha vad man kallar ett säkerhetsavtal med Nato och vill så snart som möjligt inleda förhandlingar. Orsaken är de ökade spänningarna mellan parterna den senaste tiden med anledning av konflikten i Ukraina.

Inga nya länder ska enligt Ryssland alltså få ansluta sig till Nato, och Nato ska arbeta för att inga nya militärbaser ska etableras i länder som tidigare varit en del av Sovjetunionen. Det är delar av innehållet i förslag som Ryssland har lagt fram till Natoländerna.

Kraven lämnades över till USA och andra Natoländer tidigare i veckan, och i texten står även att det ska vara förbjudet för Ryssland och USA att skicka örlogsfartyg och flygplan till områden varifrån länderna kan anfalla varandras territorier.

Bygga upp förtroende

Vissa villkor måste uppfyllas för att Nato ska vara villigt att arbeta med det ryska förslaget, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg i en första offentlig kommentar på fredagen.

Ett samarbete för att bygga upp ett gemensamt förtroende mellan parterna skulle enligt honom kunna underlätta arbetet för att minska spänningarna med Ukraina.

Jens Stoltenberg har bekräftat att Nato har fått dokumenten, och säger att "all dialog med Ryssland måste också avhandla Natos farhågor om Rysslands agerande, baseras på kärnprinciper och dokument om Europas säkerhet, samt ske i samråd med Natos europeiska partners, som exempelvis Ukraina".

Annons

Annons

"Farlig punkt"

Ryssland uppger sig vara redo att inom kort skicka ett sändebud för samtal i ett "neutralt land", och enligt biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov är den schweiziska staden Genève på förslag.

Han har sagt att Rysslands relationer med USA och de andra Natoländerna har kommit nära en "farlig punkt" och att alliansens militära utplaceringar och övningar nära Ryssland utgör ett "oacceptabelt" hot mot landets säkerhet.

I Washington DC säger en högt uppsatt säkerhetskälla till nyhetsbyrån AFP – på villkor att personen får vara anonym – att visst är USA redo att föra diskussioner med Ryssland.

Men med det sagt. Den finns en del i dokumenten som ryssarna vet att vi inte kommer att acceptera.
Om det blir fortsatta aggressioner mot Ukraina väntar massiva, massiva konsekvenser till ett mycket högt pris, säger källan.

"Bara med europeiska partners"

Vita husets pressekreterare Jen Psaki kommenterade de ryska utspelen på en pressträff ombord på det amerikanska presidentplanet Air Force One.

Psaki poängterade då att USA i decennier har fört samtal med Moskva om strategiska frågor, men att man nu endast agerar i samförstånd med sina Nato-allierade.

Det kommer inte bli några samtal om europeisk säkerhet utan våra europeiska allierade och partners, sade hon.

Spänningarna har förvärrats under hösten med omfattande rysk mobilisering vid gränsen mot Ukraina. Bland annat USA har varnat för att Ryssland planerar en regelrätt, nära förestående, invasion.

Ryssland säger sig inte ha planer på att attackera grannlandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.