A-
A+

Rysk sajt måste stänga – kallas utländsk agent

Handlingsutrymmet för oberoende medier har minskat kraftigt i Ryssland, bland annat efter införandet av märkningen 'utländsk agent' för medieorganisationer som exempelvis får finansiering från utlandet. Nu lägger även nyhetssajten Vtimes ned.
Handlingsutrymmet för oberoende medier har minskat kraftigt i Ryssland, bland annat efter införandet av märkningen "utländsk agent" för medieorganisationer som exempelvis får finansiering från utlandet. Nu lägger även nyhetssajten Vtimes ned.
RysslandTT-AFP-Reuters

Ytterligare en rysk nyhetssajt lägger ned. Tidningen Vtimes har beslutat om publiceringsstopp den 12 juni – på Rysslands nationaldag.

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet kommer efter det att ryska myndigheter förra månaden beslutade att klassa Vtimes som "utländsk agent" – en beteckning som används på utlandsfinansierade organisationer som anses ägna sig åt politisk verksamhet.

Märkningen har skrämt bort sajtens samarbetspartners och gjort det svårare att ägna sig åt nyhetsverksamhet, enligt Vtimes ledning, som även motsätter sig beskrivningen av sajten som en politisk publikation.

Flera olika alternativ för att fortsätta publicera tidningen har övervägts, men ledningen kom fram till att medarbetarna nu riskerar att bli åtalade för brott och till och med dömas till fängelse.

Vtimes brukar beskrivas som ett av de sista oberoende medierna i Ryssland.

Sajten, som är registrerad i Nederländerna, startades av en grupp journalister som tidigare arbetat vid den respekterade affärstidningen Vedomosti. De lämnade Vedomosti efter det att en ny, Putinvänlig chefredaktör utsetts.

Även en annan populär rysk nyhetssajt, Meduza, blev nyligen dubbad "utländsk agent". För att kunna fortsätta verka trots förlorade annonsintäkter har Meduza startat en crowdfunding-kampanj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!