Rysk slutspurt med kritiserad Östersjöledning

Lagringsplats för rör till gasledningen Nordstream 2. Arkivbild.
Lagringsplats för rör till gasledningen Nordstream 2. Arkivbild.
NordstreamTT-AFP-Reuters

Ryssland återupptar konstruktionen av den kontroversiella gasledningen Nordstream 2. Ryska konstruktionsfartyg finns vid byggplatsen i tysk havszon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet kom genom ett officiellt uttalande från Ryssland på fredagen. Ledningen ska föra gas från Ryssland till Tyskland via Östersjön.

USA kritiserar konstruktionen med hänvisning till att Europa blir allt för energiberoende av Ryssland. President Donald Trump har infört sanktioner mot företag som ingår i bygget, vilket försenat dragningen av gasledningen.

Men tyska havsmyndigheter har nu infört restriktioner mot att segla i de aktuella vattnen 5-31 december, där den sista sträckan av den 120 mil långa ledningen ska läggas. Ledningen ska dras till kustområdet vid Lubmin nära den gamla svenskstaden Greifswald.

Sveriges regering gav sommaren 2018 klartecken till att Nordstream 2 får lägga gasledningen i svensk ekonomisk zon i Östersjön. Regeringen sade sig då vara kritisk till projektet, men ansåg sig inte kunna säga nej.

Danmark godkände i oktober att Nordstream får använda gasledningen i danskt vatten.

Åtgärder och sanktioner riktade mot Nordstream har föreslagits i samband med förgiftningen av den ryske oppositionelle Aleksej Navalnyj i augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons