A-
A+

Rysk spionhärva avslöjad i Bulgarien

-
BulgarienTT

Sex personer har gripits i Bulgarien, misstänkta för att ha spionerat för Rysslands räkning. Tre av de gripna jobbar på försvarsdepartementet, enligt bulgariska myndigheter.

Annons

Annons

De misstänkta tros ha spridit vidare information till huvudmannen för spionhärvan, en före detta anställd inom säkerhetspolisen. Hans fru, som innehar både ryskt och bulgariskt medborgarskap, ska ha agerat mellanhand mellan honom och den ryska ambassaden, säger åklagaren Siyka Mileva vid en presskonferens.

Frun ska ha fört vidare hemligstämplade uppgifter om Bulgarien och samarbetsländer inom EU och Nato till en anställd vid ambassaden, information hon fick betalt för. Samtal som stärker åklagarens tes ska ha spelats in och kommer att användas i utredningen.

En av de misstänkta är en före detta militärattaché, som hanterar hemligstämplad information inom bulgariska parlamentet. Enligt utredningen har de misstänkta mötts på offentliga platser, som till exempel tennismatcher, för att utbyta information.

Relationerna mellan Bulgarien och Ryssland har försämrats på senare år. Mellan oktober 2019 och slutet av 2020 utvisades fem ryska diplomater från ryska ambassaden i huvudstaden Sofia.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!