A-
A+

Ryska diamanter i skottgluggen vid G7-möte

Storbritannien inför importstopp på bland annat ryska diamanter. Arkivbild.
Storbritannien inför importstopp på bland annat ryska diamanter. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

EU vill begränsa handeln med ryska diamanter, medan Storbritannien går ännu längre och planerar att förbjuda import av ädelstenarna.

Hur Rysslands ekonomi ska strypas står på agendan när G7-ländernas ledare träffas i japanska Hiroshima.

Annons

EU:s rådsordförande Charles Michel säger att EU kommer att rikta in sig på den ryska diamanthandeln.

Vi kommer att begränsa handeln med de ryska diamanterna, säger han i samband med att G7-ledarna samlas i japanska Hiroshima för helgens toppmöte.

Beskedet kommer timmar efter det att Storbritannien meddelat att landet planerar nya sanktioner mot Ryssland. Bland annat stoppas importen av aluminium, diamanter, koppar och nickel med ursprung i Ryssland för att strypa Kremls förmåga att bekosta Ukrainakriget.

Som dagens sanktionsavslöjande visar så står G7-länderna fortsatt enade inför hotet från Ryssland och vi är orubbliga i vårt stöd till Ukraina, säger premiärminister Rishi Sunak i samband med toppmötet.

Klubbas senare

Enligt den brittiska regeringen exporterade Ryssland 2021 diamanter för 4 miljarder dollar. Importförbuden väntas träda i kraft i samband med att ny lagstiftning klubbas senare i år.

Den brittiska regeringen belägger också 86 personer och företag med sanktioner. De har kopplingar till den ryska försvarsindustrin och områden som energi, metaller och frakt.

USA:s president Joe Biden väntas också presentera nya kraftiga sanktioner mot Ryssland, uppger medarbetare inom regeringen för nyhetsbyrån AFP. De ska riktas mot "den ryska krigsmaskinen" och "kraftigt begränsa Rysslands tillgång till varor som landet behöver för sina krigsinsatser".

Naturgas diskuteras

Sanktioner blir alltså ett stort diskussionsämne på fredagens G7-möte. En punkt på agendan är ett förbud av import av rysk naturgas via de ledningar som Putinregeringen har strypt, något som tidningen Financial Times har rapporterat om tidigare.

G7-länderna och EU uppges vara överens om det stoppet, som bland annat handlar om att förhindra att Ryssland återupptar de gasleveranser till Polen och Tyskland som ströps i fjol och som ledde till en energikris i Europa – då bland annat priset på gas mer än tiofaldigades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.