A-
A+

Ryska legosoldater anmäls för brott i Syrien

Förödelsen är omfattande efter tio år av krig i Syrien. Bilden är tagen i Homs gamla stadskärna för några år sedan. Arkivbild.
Förödelsen är omfattande efter tio år av krig i Syrien. Bilden är tagen i Homs gamla stadskärna för några år sedan. Arkivbild.
SyrienTT

En man som tros ha deserterat från den syriska armén halshöggs på film. Legosoldater från den ryska privata säkerhetsfirman Wagner har pekats ut som ansvariga och offrets bröder står nu bakom en anmälan om krigsbrott i Moskva.

Annons

Annons

I fruktansvärda filmklipp som har spridits på internet ses rysktalande män misshandla och tortera en man som bland annat får halsen avskuren innan hans huvudlösa kropp hängs upp och ner och eldas upp.

Efterforskningar av bland andra den ryska tidningen Novaja Gazeta har visat att offret för den brutala misshandeln i Syrien 2017 var en man som tros ha deserterat från armén i det krigshärjade landet. En av de misstänkta gärningsmännen identifierades samtidigt som en medlem av den ryska privata säkerhetsfirman Wagner – som har stridit på Bashar al-Assads sida i Syrien.

Anmälan inlämnad

Nu kämpar offrets bröder för rättvisa.

De får hjälp av advokater från den Parisbaserade organisationen Internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH), Syriska centret för press- och yttrandefrihet (SCM) och den ryska människorättsorganisationen Memorial som har lämnat in en anmälan till den mäktiga utredningskommittén i Moskva. De vill att en utredning om bland annat krigsbrott ska inledas i Ryssland.

"Staten är enligt rysk lag skyldig att utreda brott som har begåtts av ryska medborgare utomlands" skriver Ilja Novikov, som är en av advokaterna, i en kommentar.

"Utredningskommittén har hittills inte inlett någon undersökning av brottet i fråga, trots att all nödvändig information officiellt har kommunicerats till ryska myndigheter för över ett år sedan."

Annons

Annons

Putins kock

Militärförbandet Wagner har kopplats ihop med den inflytelserika affärsmannen Jevgenij Prigozjin, som anses stå president Vladimir Putin nära och bland annat är känd under smeknamnet Putins kock. Han har förnekat alla kopplingar till Wagner och anmälan väntas inte leda till några rättsliga åtgärder, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men processen är ett sällsynt försök att få ut Wagner i ljuset, flera år efter de första rapporterna om dess inblandning i konflikter i Mellanöstern, Ukraina och Afrika. Trots att privata militära företag är olagliga i Ryssland har förbandet enligt bedömare fått en allt större roll när det gäller att förverkliga Kremls ambitioner utomlands.

Tankesmedjan Carnegie har beskrivit Wagner som en av "Moskvas sämst bevarade hemligheter". Förutom att stödja militära operationer rapporteras Wagner fungera som ett traditionellt privat säkerhetsföretag, som skyddar infrastruktur och politiker.

I princip alla parter har begått brott under det tio år långa kriget i Syrien – och konflikten brukar beskrivas som en av de mest väldokumenterade i historien.

Det började med skakiga mobilinspelningar från de fredliga protester som bröt ut mot Bashar al-Assad 2011. I takt med att situationen eskalerade blev filmklippen allt våldsammare. Videoklippen kom i stället att visa kemiska attacker, flygbombningar och blodiga barn i raserade hus. Extremistgrupper publicerade halshuggningar och massmord medan regimens anhängare spred sin bild av kriget.

Mängder av vittnesmål har samlats av aktivister för att de ansvariga en dag ska kunna möta rättvisan.

"En återvändsgränd"

I flera länder, däribland Tyskland och Sverige, pågår processer i syfte att försöka ställa syriska regimföreträdare till svars för för grova brott under kriget.

När det gäller rättskipning i Syrien är internationella brottmålsdomstolen ICC och nationella domstolar en återvändsgränd, sade Johanna Mannergren Selimovic, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Södertörns högskola, nyligen på ett seminarium.
I stället har vi sett en innovativ användning av internationell jurisdiktion som gör att stater kan åtala individer för krigsbrott utanför Syrien. De rättegångarna är fortfarande ganska få men en indikation på att det här är en annan möjlig väg att gå.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!