A-
A+

Ryssland brännmärker rappare och politiker

Oppositionspolitikern Ljubov Sobol är en av flera personer som har förts upp på Rysslands lista över 'utländska agenter'. Arkivbild.
Oppositionspolitikern Ljubov Sobol är en av flera personer som har förts upp på Rysslands lista över "utländska agenter". Arkivbild.
RysslandTT

Ryssland fyller på sin alltjämt växande lista över personer som staten betraktar som utländska agenter. Bland de nya namnen återfinns en av landets mest kända hiphopartister och en av Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare.

Annons

Annons

Artisten Morgenshtern anklagas för att ha engagerat sig politiskt och samtidigt fått ekonomiskt stöd från ukrainskt och israeliskt håll, enligt den information som har lagts upp på Rysslands justitiedepartements hemsida.

Morgenshterns Youtube-kanal har 11,7 miljoner följare och han uppges sedan tidigare ha lämnat Ryssland. I förrgår rapporterade den ryska tidningen Kommersant att han inte dök upp till en domstolsförhandling i ett fall där han anklagas för att ha propagerat för narkotikabruk.

När artisten ställdes inför rätta i februari konfronterades han med bevis i form av ett utlåtande från botaniska experter som hade kallats in för att granska en av hans tatueringar. De bedömde att en växt han har tatuerad har "slående likheter" med en cannabisplanta.

Andra namn som förs upp på listan är Ljubov Sobol och Vladimir Milov, som är två av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs nära medarbetare. Sobol är en av de ledande figurerna i Navalnyjs oppositionsrörelse och har sedan tidigare lämnat Ryssland. Milov hade en biträdande ministerroll i en av Vladimir Putins tidiga regeringar, men har de senaste åren kampanjat för Navalnyj.

Ytterligare ett antal journalister och en människorättsorganisation har förts upp på listan, som nu totalt omfattar 158 personer och organisationer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.