Ryssland förnekar FSB-skuld i förgiftning

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att han roas av anklagelserna mot Kreml. Bild från ett besök i Serbien i veckan.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att han roas av anklagelserna mot Kreml. Bild från ett besök i Serbien i veckan.
RysslandTT-AFP

I måndags pekades den ryska säkerhetstjänsten FSB ut som skyldig till förgiftningen av regimkritikern Aleksej Navalnyj. Nu svarar Kreml på anklagelsen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är underhållande att läsa alla de här nyheterna. Men sättet på vilka de presenteras säger bara en sak: att våra västerländska kamrater saknar all etisk standard, säger utrikesminister Sergej Lavrov under en presskonferens i Zagreb, där han befinner sig för ett möte med sin kroatiske motpart.

Bevisen för FSB:s inblandning lades fram i kartläggning genomförd av journalistgruppen Bellingcat i samarbete med tyska Der Spiegel och amerikanska CNN. Även ryska The Insider har deltagit i medieutredningen.

Granskarna uppger att regimkritikern Navalnyj varit skuggad fler än 37 gånger de senaste fyra åren på olika ställen i Ryssland, bland annat av personer inom FSB med specialistkompetens för nervgift, såsom novitjok. De ska även ha befunnit sig i Navalnyjs närhet under de dagar och timmar som ledde fram till förgiftningen.

Navalnyj insjuknade i slutet av augusti under en flygresa mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Han fördes senare till Tyskland för vård, där det konstaterades att oppositionspolitikern förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Jag vet vilka som ville döda mig. Jag vet var de bor. Jag vet var de arbetar. Jag vet deras riktiga namn. Jag vet deras alias. Jag har deras foton, sade Navalnyj på en videoinspelning efter avslöjandet.

44-åringen har tidigare sagt att han planerar att återvända till Ryssland när han tillfrisknat helt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons