A-
A+

Ryssland förstärker: Måste spela bästa matchen

Rickard Rakell i kamp med Slovakiens Samuel Knazko i gårdagens segermatch.
Rickard Rakell i kamp med Slovakiens Samuel Knazko i gårdagens segermatch.
IshockeyRiga TT:s utsände

Tre Kronors uppgift är svår redan från början – nu plockar det ryska laget dessutom in två nya NHL-stjärnor till kvällens måstematch i ishockey-VM.

En av dem är målmaskinen Vladimir Tarasenko.

Vi måste spela vår bästa match i turneringen, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det ryska laget, som behöver en poäng för att säkra slutspel, har offentliggjort att både Washingtons back Dmitrij Orlov och forwardsstjärnan Vladimir Tarasenko, St Louis, plockas in i kvällens match mot Sverige (start 19.15) i Olympic Sports Centre i Riga.

Dessutom är Buffaloforwarden Michail Grigorenko, två mål och fyra poäng på två VM-matcher, tillbaka efter skada.

Tre Kronors forward Rickard Rakell, till vardags i Anaheim, har mött 29-årige Vladimir Tarasenko många gånger i NHL.

Jag tror det blir viktigt att inte ge honom så mycket tid, han har ett grymt bra skott och sedan är han väldigt stark på pucken. Det blir viktigt att krympa ytorna runt omkring honom och inte låta honom komma med så mycket fart, för då säger min erfarenhet att det kan bli tufft för backarna, säger Rakell.

Öst in mål

Tarasenko har haft stora skadeproblem de senaste åren – tre axeloperationer på tre år – och fått de senaste säsongerna förstörda. Men hans 218 NHL-mål på nio säsonger, fem av åren har han gjort minst 30 mål, visar vilka kvaliteter som finns.

För Sverige är det bara seger som gäller för att kunna nå slutspel. Det behövs en trepoängare för att chansen ska finnas kvar. Då avgörs allt under den sista gruppspelsdagen i morgon då Sverige är spelledigt.

Tre Kronor har bara lyckats vinna en av de 14 senaste mästerskapsmatcherna (VM och OS) över Ryssland.

Vi ställs mot ett riktigt bra Ryssland, men vi har en bra chans om vi spelar vår bästa hockey, säger Garpenlöv.

Annons

Annons

"Väldigt laddade"

Rickard Rakell ser det som en svensk fördel att de har spelat måstematcher den senaste tiden.

Vi är väldigt laddade. Vi vet vad som gäller och jag tror att vi är inne i den här desperationen som behövs i kväll eftersom vi har spelat med den de senaste matcherna. Vi vet att det är tre poäng som måste in, det finns inget annat i tankarna just nu, säger han.

Sättet som Tre Kronor tog gårdagens 3–1-seger mot Slovakien, där laget vände 0–1 och avgjorde i sista perioden, stärker också.

Jag tror det betyder mycket, att vi har gett oss chansen till den här möjligheten. Vi hade en tuff inledning på turneringen och har fått spela med kniven mot strupen, så det känns som vi är inne i ett slutspelstänk. Det är en skön känsla att ta med sig, säger han.

Sverige hade en frivillig matchvärmning på morgonen och bara sju spelare fanns på is. Mario Kempe fick en smäll under Slovakienmatchen och utgick, men är enligt Garpenlöv klar för spel i kväll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!