A-
A+

Ryssland: Kina vår högsta prioritet

Nikolaj Patrusjev har rest till Kina flera gånger. Här träffade han presidenten Xi Jinping i Peking i december 2019. Arkivbild.
Nikolaj Patrusjev har rest till Kina flera gånger. Här träffade han presidenten Xi Jinping i Peking i december 2019. Arkivbild.
Kina/RysslandTT-AP

Att stärka banden till Kina är av allra högsta prioritet för Ryssland, meddelar en av Putins närmaste män på besök i Kina.

Annons

Annons

Nikolaj Patrusjev, sekreterare i Rysslands mäktiga säkerhetsråd och tidigare chef för säkerhetstjänsten FSB, har träffat den kinesiske partitoppen och politbyråmedlemmen Guo Shengkun i staden Nanping.

Efteråt slog Patrusjev fast att relationen till Kina är av "ovillkorlig prioritet" för Ryssland och att länderna i rådande världsläge behöver "visa ännu större beredskap för ömsesidigt stöd och ett utvecklat samarbete".

Vid mötet kom de överens om ett utökat informationsutbyte för att bekämpa det de benämner som "extremism och utländska försök att undergräva den konstitutionella ordningen" i endera land.

Kina har hittills avstått från att kritisera eller fördöma Rysslands invasion av Ukraina. När länder i väst har belagt Ryssland med sanktioner har framför allt Kina trappat upp sina importer av rysk olja och gas.

Förra veckan träffades presidenterna Vladimir Putin och Xi Jinping i Uzbekistan, där Putin uttryckte sin uppskattning för Kinas "balanserade" inställning i frågan.

Xi utlovade ett starkt stöd för Ryssland när det gäller ryska "kärnintressen". Termen "kärnintressen" är den som brukar användas i frågor om till exempel Taiwan, som det kinesiska enpartistyret säger sig vara villigt att gå i krig för.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.