A-
A+

Ryssland skickar hjälp till Indien

En covid-19-sjuk patient förs till sjukhus i Ahmedabad i Indien.
En covid-19-sjuk patient förs till sjukhus i Ahmedabad i Indien.
IndienTT-AFP-Reuters

Antalet döda i covid-19 i Indien har nu passerat 200 000. Situationen är särskilt allvarlig i huvudstaden New Delhi där sjuka dör utanför överfulla sjukhus.

Nu ansluter sig Ryssland till länderna som skickar medicinsk utrustning till Indien.

Annons

Annons

Annons

Annons

På onsdagen rapporterades på nytt dygnssiffror på över 3 000 döda i det svårt coronadrabbade landet. Totalt har nu 201 187 personer mist livet i sjukdomen i Indien, enligt hälsodepartementets siffror, även om experter befarar att det verkliga dödstalet är än högre.

Samtidigt har 360 000 nya smittofall registrerats under det senaste dygnet. Totalt har 18 miljoner människor testat positivt för covid-19 i Indien, med drygt 1,3 miljarder invånare.

Överbelagda sjukhus

Bara den senaste månaden har närmare 6 miljoner nya fall av virussjukdomen registrerats.

Den snabba ökningen – som delvis skyllts på en ny virusvariant och flera politiska och religiösa massmöten – har lett till överbelagda sjukhus och brist på respiratorer och grundläggande läkemedel såsom syrgas.

I New Delhi står ambulanser i långa köer för att köra döda från sjukhusen till tillfälliga krematorieplatser i parker och på parkeringsplatser, rapporterar Reuters. Vid ett sikhiskt tempel i stadens utkanter flockades samtidigt många sjuka i hopp om att få del av dess begränsade lager av syrgas.

Flera länder, bland dem USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige, har skickat eller utlovat leveranser av medicinsk nödhjälp.

Annons

Annons

Rysk hjälp

På onsdagen talade Rysslands president Vladimir Putin i telefon med Indiens premiärminister Narendra Modi, och förklarade att Ryssland är berett att skicka hundratusentals medicinförsändelser samt medicinsk utrustning som syrgasmaskiner och respiratorer.

"Vladimir Putin uttryckte stöd till Narendra Modi i denna svåra tid i kampen mot spridningen av coronaviruset och informerade honom om beslutet att förse Indien med nödhjälp", säger Rysslands regering i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz